Auditorii energetici nu dispun de norme metodologice pentru auditarea si elibererea de certificate energetice pentru apartamentele din blocurile vechi fara de care, de la 1 ianuarie 2010, nu se pot incheia tranzactii imobiliare, potrivit Asociatiei Auditorilor Energetici din Romania (AAER).

"In prezent, in Romania, exista 700 de auditori energetici autorizati, formati in trei ani. Desi de la 1 ianuarie 2010 toate tranzactiile trebuie efectuate in conformitate cu legea 372/2005, prin care se cere ca locuintele sa aiba certificat energetic, nu exista norme metodologice pentru apartamentele din blocurile vechi, in conditiile in care tot ce s-a construit de la inceputul lui 2006 a avut obligatia sa aiba aceste certificate", a declarat Emilia Cernea Mladin, presedintele AAER.

Mladin a precizat ca, de la 1 ianuarie nu se vor putea incheia tranzactii imobiliare fara aceste certificate energetice, iar notarii care vor parafa afacerile o vor face pe raspunderea lor, scrie NewsIn.

"Legea spune ca pe apartamente nu se dau certificate energetice, ci doar pe cladire, si ca trebuie luat un apartament reprezentativ. E greu insa de gasit un apartament reprezentativ intr-un bloc comunist", a declarat Cernea Mladin.

Totusi, afirma presedinta AAER, situatia nu este disperata deoarece "suntem in noiembrie si pana in ianuarie se poate rezolva si aceasta problema legislativa".

"Poate nu se vor mai face tranzactii cu apartamente vechi cateva zile, dar asta nu inseamna ca piata imobiliara se va bloca de la 1 ianuarie", a mai spus presedintele AAER.

Conform prim-vicepresedintelui Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI), lipsa cadrului legislativ prin care sa-si desfasoare activitatea auditorii energetici va favoriza, dupa 1 ianuarie 2010, vanzarea de apartamente noi.

Aceasta opinie a fost impartasita si de directorul general al companiei Impact SA, Dan Ioan Popp, care crede ca astfel se va consemna si o scadere a pretului apartamentelor vechi.

"Peste 40% din apartamente sunt vechi, de peste 50 de ani. Cum nu se mai fac tranzactii, lantul de generare a lichiditatilor este intrerupt deoarece statisticile arata ca 70% dintre tranzactiile imobiliare sunt facute de oameni care si-au vandut ceva. In aceste conditii, singura scapare este programul Prima casa. Daca in prezent 75-80% din banii de la Prima Casa erau destinati apartamentelor vechi, in viitor doar 3-5% se vor mai duce catre apartamentele vechi. De la sub 25%, vom ajunge majoritari", a spus Popp.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si