Romania se afla pe locul al optulea in topul primelor 56 tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) luate in calcul de marii jucatori din retail pentru extinderea planificata anul viitor, arata un studiu al companiei de consultanta CB Richard Ellis (CBRE).
Circa 200 de retaileri au afirmat ca intentioneaza sa isi mareasca numarul de magazine in 2010, avand o lista cu 56 de destinatii posibile. Primele cinci tari preferate pentru expansiune au fost Germania, Franta, Spania, Polonia si Italia, in timp ce Romania s-a aflat pe locul al optulea, dupa Austria si Marea Britanie.

Cei mai multi dintre retailerii care si-au planurile de extindere intentioneaza sa o faca prin intermediul propriilor companiii si doar 36% dintre acestia au declarat ca planuiesc sa se extinda prin intermediul francizei, potrivit studiului CBRE.

In ceea ce priveste domeniile de activitate, cei mai multi dintre retailerii care au planuri de extindere provin din industria de imbracaminte, incaltaminte, electronice si accesorii. Mai putini activi vor fi jucatorii din industria de imbracaminte de lux, atat pentru femeie cat si pentru barbati, si retailerii din industria fast-food-ului.

Din punct de vedere al nationalitatii, cei mai multi retailerii sunt de origine germani (20%), urmati de cei cu reprezentante in Statele Unite, Marea Britanie si Italia (10% fiecare), Spania, Franta, Polonia si Olanda (fiecare 5%).

Circa 43% dintre retailerii (86) intentioneaza sa deschida cel mult cinci magazine pana la finele anului, alti 73 planuiesc sa deschide peste 10 magazine, iar 25 sunt suficienti de siguri pe business-ul lor pentru a deschide 40 sau chiar mai multe magazine de-al lungul anului 2010.

CB Richard Ellis are sediul central in Los Angeles si este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume, raportat la incasarile din 2008. Compania are peste 30.000 de angajati si ofera servicii proprietarilor, investitorilor si chiriasilor prin cele peste 300 de birouri (excluzand agentiile afiliate).

CB Richard Ellis a parasit piata locala, pe care activa din anul 2001 in baza unui contract de franciza, in urma cu doi ani, iar in luna februarie 2008, a preluat compania de consultanta imobiliara Eurisko, in schimbul sumei de 35 milioane de dolari, aceasta functionand acum sub numele CBRE|Eurisko.

Top 10 tari din zona EMEA luate in calcul de retailerii care vor sa se extinda in 2010

Loc
Tara
Retaileri care vor sa se extinda in acea tara (%)
1. Germania 47
2. Franta 44
3. Spania 36
4. Polonia 34
5. Italia 33
6. Austria 30
7. Marea Britanie 29
8. Romania 26
9. Olanda 25
10. Rusia 24



Sursa: CBRE


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri