Dupa ce in primele trei trimestre ale anului, pe piata spatiilor de birouri a fost livrata o suprafata desfasurata de circa 300.000 mp, in trimestrul al patrulea este asteptata finalizarea a inca 140.000 mp, dintre care aproape 100.000 mp sunt fara chiriasi, potrivit companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate.
„Suprafata de spatii de birouri de clasa A si B care va finalizata in trimestrul al patrulea este de circa 140.000 mp, dintre care doar 30% au fost pre-inchiriati. In primele trei trimestre, a fost livrata o suprafata desfasurata de circa 300.000 mp, astfel incat stocul de spatii de birouri de clasa A si B a ajuns la 2,2 milioane mp”, a declarata Ioana Momiceanu (foto), presedinte si managing director al companiei BNP Paribas Real Estate, in cadrul evenimentului „Zilele Biz”.

In primul semestru, a fost inchiriata o suprafata de 80.00 mp construiti de spatii de birouri, ceea ce inseamna o scadere de circa 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut. La sfarsitul trimestrului al treilea, rata de neocupare pentru birourile de clasa A si B crescuse la 14%, fata de 4,5% cat era la sfarsitul anului trecut.

Pe langa birourile care au fost sau vor fi livrate fara a fi inchiriate, pe piata de birouri a continuat activitatea de sub-inchiriere, desfasurata de „marii ocupanti care au sperat ca isi vor dezvolta rapid afacerile in Romania”.

„Cererea nu mai izbucneste spontan, decat atunci cand arde o cladire si trebuie sa te muti”, a declarat Momiceanu, facand referite la cladirea Millennium Business Center, care a luat foc la sfarsitul lunii iunie. BNP Paribas a reprezentat atunci casa de avocatura Bulboaca & Asociatii, care s-a mutat temporar in cladirea de birouri Regus City Centre, situata tot in zona Piata Rosetti.

In ceea ce priveste chiriile, acestea au scazut cu 10-15% in cazul chiriei medii, prezenta in contracte si cu 15-25% in cazul chiriei nete. Astfel, chiria ceruta de proprietari a variat intre 17-19 euro/mp/luna pentru spatiile de clasa A si intre 12-15 euro/mp/luna pentru spatiile de clasa B din zonele centrale ale Bucurestiului.

BNP Paribas Real Estate este prezenta in 25 de tari, inclusiv prin aliantele sale (parteneriate comerciale cu Austria, Canada, Cipru, Statele Unite, Grecia, Irlanda de Nord, Japonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Rusia si Ucraina), avand 125 de birouri la nivel mondial.

In Romania, BNP Paribas Real Estate, fosta Atisreal, a raportat anul trecut afaceri de 2,34 milioane de euro, in scadere cu 24% fata de anul precedent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri