Portalul imobiliare.ro va lansa astazi primul indice cu acoperire nationala pentru preturile apartamentelor, a anuntat Adrian Erimescu, directorul portalului. Indicele va lua in calcul pretul pe metru patrat util cerut de proprietari si agentiile din baza de date a imobiliare.ro.
„Va fi un indice pentru apartamentele noi si vechi din 41 de judetele ale tarii, cu acualizare saptamanala, atat fata de aceeasi perioada a anului trecut, cat si fata de saptamana precedenta. Vor fi si o serie de sub-indici locali, pentru orasele: Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi si Timisoara”, a declarat Adrian Erimescu, in cadrul evenimentului „Zilele Biz”.

Indicele va fi valabil pentru locuintele noi si vechi, cu una, doua, trei sau patru camere, avand la baza pretul pe metru patarat util (fara TVA) cerut de proprietarii sau agentiile imobiliare din baza de date a portalului. Pe langa actualizarea saptamanala, care va fi vizibila pe imobiliare.ro, reprezentantii portalului vor face sinteze si analize lunare.

„In prezent, pretul mediu la nivelul intregii tari este de 1.230 euro/mp, in crestere cu 0,6% fata de saptamana precendenta, dar in scadere cu 24,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut”, a adaugat Erimescu.

Pentru lansarea indicelui imobiliar au lucrat patru persoane, timp de un an si jumatate.

Un alt indice imobiliar cu acoperire nationala va fi lansat anul viitor de Banca Nationala a Romaniei, impreuna cu Institutul National de Statistica. Indicele BNR va avea o frecventa trimestriala si va avea la baza preturile de tranzactionare, furnizate de catre notari.

Imobiliare.ro a inregistrat o cifra de afaceri de 450.000 euro in anul 2008 si estimeaza venituri de 650.000 euro pentru 2009. Actionarul majoritar al portalului este fondul de investitii american New Century Holdings (NCH), care mai controleaza pe piata locala si producatorul de panificatie Vel Pitar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si