Suprafata care ar trebui finalizata in anul 2010 este de 389.446 mp, suprafata neta inchiriabila si reprezinta doar 31% din stocul total previzionat pentru sfarsitul anului 2009.

„Mai mult, desi la sfarsitul anului trecut se aprecia ca stocul de retail va fi suplimentat cu 25 de proiecte noi in 2009, incluzand extinderea a doua mall-uri deja existente, pe masura ce ne apropiem de sfarsitul anului curent constatam ca doar noua proiecte s-au concretizat”, afirma consultantii DTZ Echinox.

In ceea ce oriveste chiriile din piata de retail, in ultimele 9-12 luni, chiriile pentru locatiile premium de pe arterele comerciale principale ale Bucurestiului au scazut cu 25-35%, in timp ce chiriile pentru locatiile semi-centrale si periferice, scaderile au fost si de 50%.

„Se asteapta ca piata de retail, dependenta in mare masura de factori cheie precum stabilitatea economica, increderea consumatorilor sau accesul la credite bancare, sa se revigoreze incepand din a doua jumatate a anului 2010, desi intr-un ritm net inferior celui din anii trecuti”, se mai arata in raportul mentionat.

DTZ Echinox este unul in cei mai importanti jucatori din piata locala de consultanta imobiliara, cu o cifra de afaceri de 5,6 milioane de euro in anul 2008.

Citeste si Piata centrelor comerciale in 2010: Doar jumatate din proiectele anuntate au sanse de finalizare.

Selectie proiecte de retail cu livrare in 2010

Proiect
Oras
Suprafata inchiriabila (mp)
Dezvoltator
Sun Plaza Bucuresti 76.500 EMCT
West Gate Center Craiova 40.000 Trio Holding & Immoeast
Atrium Center Arad 30.000 Atrium Centers

Sursa: DTZ Echinox