Volumul mediu al unei tranzactii de inchiriere din piata spatiilor de birouri a scazut cu 46% fata de anul trecut, ajungand la 1.220 de mp/companie, arata un studiu al consultantului imobiliar DTZ Echinox.
„In primele noua luni ale anului, volumul spatiilor inchiriate s-a schimbat atat in ceea ce priveste valoarea, cat si locatia: interesul a ramas focalizat pe zona de nord (48%), dar si zona de business centrala(CBD) a castigat teren pe masura ce companiile au fost nevoite sa se relocheze, marindu-se gradul de disponibilitate al zonei”, se arata in analiza DTZ Echinox.

Suprafata birourilor inchiriate in zona centrala in primele noua luni ale anului variaza intre 150 de mp si 1.000 de mp. Cererea pentru spatii mai mari de 1.000 de mp a fost limitata si a fost exprimata in special de companii care activeaza in sectorului bancar.

„Principalele tranzactii ale acestui an au fost relocarea Bancii Romanesti in BOC Towers (15.000 de mp) si spatiul inchiriat de Primaria Sectorului 1 in PC Business Center (6.235 de mp)”, spun consultantii.

In acelasi timp, numarul de pre-inchirieri s-a prabusit cu 84% fata de anul trecut, astfel incat la sfarsitul trimestrului al treilea, totalul pre-inchirierilor reprezenta 28% din totalul gradului de ocupare.

„S-a observat tendinta de a se inchiria spatii de birouri in cadrul proiectelor deja livrate sau in proiecte care se afla intr-un stadiu avansat de constructie. Piata experimenteaza o crestere a ofertei de spatii pentru sub-inchiriere, ceea ce duce la diminuarea chiriilor medii si cresterea ratei totale de neocupare”, se mentioneaza in raport.

Consultantii DTZ Echinox afirma ca rata de neocupare a crescut cu aproximativ 20% fata de trimestrul trecut, atingand valoarea de 14,46%.

DTZ Echinox este unul in cei mai importanti jucatori din piata locala de consultanta imobiliara, cu o cifra de afaceri de 5,6 milioane de euro in anul 2008.

Principalele tranzactii de inchiriere din primele noua luni

Proiect Zona Chirias Suprafata inchiriata (mp)
BOC Tower Nord Banca Romaneasca 15.000
PC Business Tower Nord District 1 City Hall 6.235
Elefterie Building Centru MKB Romexterra 2.700
West Gate Business Park Vest Ericsson 2.300
Floreasca Business Park Centru-Nord Xerox Romania 1.930
Iride Business Park Nord Cosmote 1.800
Rams Business Park Est Enel Energie Muntenia 1.500

Sursa: DTZ Echinox

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri