Chiar daca prezinta deficiente la finisaje, blocurile construite dupa 1977 dispun de structuri rezistente la cutremur
Daca bugetul nu va permite sa achizitionati o locuinta noua si sunteti nevoit sa optati pentru un apartament vechi, atunci orientati-va catre blocurile construite dupa 1980. Cu toate ca preturile sunt destul de piperate, specialistii spun ca aceste imobile fac fata cel mai bine unui eventual seism.

Cartierul Titan. Apartament de trei camere semidecomandat, fara imbunatatiri, situat in bloc curat, construit dupa cutremur. 43.500 de euro. E mult, e putin, pentru o locuinta intr-un bloc care are aproape 30 de ani vechime? Foarte multi vor spune ca da. Sa dai peste 1.000 de euro/mp pentru un apartament de bloc unde reteaua de conducte de la subsol necesita reparatii capitale, iar lifturile au durata de viata expirata, nu se poate spune ca este o investitie reusita.

Preturile solicitate de proprietari sunt consecinta absentei ofertelor destinate clasei cu venituri medii. si cand nu ai alternative, cumperi. Dar chiar daca oferta este formata din blocuri vechi, multe aflate in stare avansata de degradare, trebuie sa fiti atent ce alegeti. Inginerul Gheorghe Drugea, fost director la Proiect Bucuresti, institutie care s-a ocupat in trecut cu proiectarea acestor locuinte, ne spune ca, in principiu, blocurile realizate dupa cutremurul din 1977 sunt mai sigure din punctul de vedere al rezistentei la seism, datorita modificarii normativelor dupa care au fost construite. In cazul blocurilor construite in anii 60-70, pagubele produse de un eventual cutremur major ar fi mai mari, in sensul aparitiei unor fisuri sau crapaturi vizibile, precizeaza Drugea.

Este adevarat ca blocurile noi, asa cum sunt cunoscute imobilele ridicate dupa 1980, sunt si cele mai cautate. Cei care dispun de bani cash se orienteaza catre astfel de imobile. Persoanele care cumpara prin credit se multumesc insa si cu apartamente mai vechi, spune Aurel Cristea, consultant imobiliar la agentia Crivalex. La Constanta, spre exemplu, clientii cauta apartamentele facute intre 1984 si 1987. Cele mai multe cereri se inregistreaza pentru blocurile facute din caramida sau BCA, spune Adrian Buha de la agentia Ability. Chiar daca structurile, fie ca sunt realizate pe cadre din beton sau din panouri prefabricate, construite dupa 1977-1980, corespund din punctul de vedere al rezistentei la seism, finisajele lasa foarte mult de dorit. Foarte multi proprietari refac in totalitate tencuielile din apartamente atat la ziduri, cat si la plafoane, dupa ce au cumparat un apartament, spune arhitectul Octavian Ungureanu, directorul biroului de proiectare Trilitica.

Alte minusuri ale blocurilor comuniste sunt finisajele fatadelor. Multe detalii au fost prost executate, fatadele fiind adesea distruse de intemperii, din cauza lipsei unor elemente de constructie elementare. Este inadmisibil totusi ca o cladire de nici 30 de ani sa aiba fatada patata si portiuni insemnate de tencuiala desprinsa, spune Ungureanu. De asemenea, instalatiile din subsoluri reprezinta o problema pe care foarte multi nu o iau in calcul. Multe blocuri au tevile si conductele foarte deteriorate, si unica solutie este inlocuirea in totalitate a acestora. Dar asta implica investitii de ordinul zecilor sau chiar a sutelor de milioane de lei. In orice caz, atunci cand va achizitionati un apartament vechi, interesati-va de anul de constructie, de starea instalatiilor de la subsol si a ascensoarelor.


Foarte multi proprietari refac in totalitate tencuielile din apartamente atat la ziduri, cat si la plafoane, dupa ce au cumparat un apartament.
arhitect Octavian Ungureanu

Probleme tehnice In blocuri vechi

finisaje exterioare neintretinute: refacerea finisajelor de pe fatade
instalatii comune imbatranite: schimbarea in intregime a instalatiilor sanitare, electrice, termice etc.;
spatii comune prost intretinute: refacerea finisajelor din casa scarii, holuri, inlocuirea tamplariilor din spatiile comune, reabilitarea ascensoarelor si a cabinelor acestora etc.;
din punctul de vedere al structurii, in afara anului de constructie, blocurile sunt afectate si de interventiile fara autorizatie facute de-a lungul timpului asupra structurilor de rezistenta de tot felul de catre persoane iresponsabile.
SURSA: Trilitica



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri