2 Noiembrie 2005

Mii de locuinte se vor construi in urmatorii ani in sudul Bucurestiului

Sudul Capitalei va deveni in scurt timp foarte populat din punct de vedere imobiliar. Cum cererea de locuinte este in acest moment foarte mare in Bucuresti, iar nordul Capitalei este deja in mare parte "antamat", investitorii vor migra puternic in sud, unde, in urmatorii ani, vor fi construite mii de apartamente. Este de asteptat, asadar, pe fondul unei cereri tot mai crescute, un boom al preturilor terenurilor din sudul Bucurestiului.

Potrivit unei companii imobiliare de renume, de pe piata autohtona, in urmatorii ani vor fi construite in Bucuresti peste 4.500 de locuinte. Dintre acestea, cele mai multe vor fi localizate in centrul si sudul Capitalei, iar pentru dezvoltarea ansamblurilor de vile, zona Pipera - Voluntari va fi, in urmatoarea perioada, cea mai cautata. Potrivit directorului companiei imobiliare, in aceasta zona este programata, pentru urmatorii trei ani, dezvoltarea a aproximativ 1.500 de imobile.

Apartamentele din centru si nord, cele mai solicitate

"Cele mai solicitate apartamente sunt amplasate in zonele de centru si nord (aproximativ 700 apartamente), dar si in cele de centru-sud, unde vor fi construite aproximativ 2.000 de apartamente. Exista o serie de proiecte care se vor dezvolta in afara zonei centrale, in Jandarmeriei (200 de apartamente) si Pipera (150 de apartamente)", a precizat, recent, oficialul companiei imobiliare, aniticipand, totodata, ca 2006 va fi dinamic atat din punct de vedere al ofertei, cat si in privinta cererii pentru apartamentele situate in blocuri noi. "Anul viitor va fi dinamic din punct de vedere al ofertei, dar si mai dinamic din perspectiva cererii pentru apartamente in blocuri noi, localizate in zonele Parcului Herastrau, Dorobanti, nord si sectoarele semicentrale, cu acces facil catre cele mai importante parti ale Capitalei", a spus directorul companiei citate, precizand ca preturile in continua crestere ale apartamentelor construite inainte de revolutie sunt influentate de dezvoltarea creditului ipotecar.

Falsa ieftinire a locuintelor bucurestene

Desi in ultima perioada, agentiile imobiliare au anuntat scaderi semnificative ale preturilor apartamentelor de bloc, unele dintre acestea avansand ieftinire cu pana la 20-25%, in prima jumatate a acestui an, preturile apartamentelor situate in blocurile construite inainte de 1989 au suferit cresteri semnificative. Reprezentantii companiei apreciaza ca imprumuturile ipotecare vor fi in continuare cautate, desi conditiile de contractare s-au inasprit, intrucat acest tip de finantare ofera mai multe avantaje pentru beneficiar, in comparatie cu alte surse de sustinere financiara. In aceste conditii, este de asteptat ca preturile sa-si continue trendul ascendent.

"Primaverii", zona cea mai scumpa

Pana in acest moment, zona de nord a Capitalei (n.r. - Herastrau - Nordului, Baneasa - Iancu Nicolae, Ionescu Sisesti, Snagov) a inregistrat cea mai mare dezvoltare imobiliara, unul dintre motive fiind lipsa terenurilor destinate constructiei in unele zone consacrate - Aviatorilor, Primaverii, Dorobanti, Floreasca. "Incepand cu anul 1997, in urma achizitionarii unor foarte mari suprafete de teren, cuprinse intre 5.000 si 30.000 metri patrati, s-au dezvoltat din ce in ce mai mult condominiumurile. Cele mai solicitate sunt acelea care ofera vile duplex sau apartamente cu suprafete intre 80 si 400 metri patrati. Avantajele lor sunt facilitatile moderne oferite, care ridica standardele ofertei rezidentiale", se arata in studiul companiei. Reprezentantii companiei spun ca si dezvoltarea parcurilor rezidentiale s-a accentuat in ultimii ani, in special in zonele Soseaua Bucuresti - Ploiesti, Iancu Nicolae si Soseaua Pipera - Tunari, unde sunt in constructie zece astfel de proiecte. Cea mai scumpa zona din Bucuresti continua sa fie Primaverii, unde preturile locuintelor depasesc 2.200 de euro pe metru patrat, urmata de Herastrau - Nordului (circa 1.700 euro pe metru patrat), Dorobanti - Floreasca (1.500 euro pe metru patrat) si Unirii (peste 1.000 de euro pe metru patrat).



Citeste si