Costul anual de ocupare a spatiilor de birouri din zona de afaceri a Bucurestiului a scazut cu 4% in ultimul an, chiria/mp situandu-se in prezent la un nivel de 21 euro/luna, in timp ce costurile de intretinere ajung la 4 euro/mp/luna.

Tot 4 euro/mp/luna costa intretinerea si in cladirile de birouri din centrul Budapestei, insa chiria medie este de 17,5 euro/mp/luna, potrivit raportului citat.

In ceea ce priveste suprafata ocupata de un angajat, capitala Romaniei se afla printre orasele cu cele mai mici suprafate/postul de lucru. Astfel, in timp ce un angajat care lucreaza in centrul Bucurestiului ocupa 11 mp, un angajat din Berlin dispune de o suprafata de 20 mp, iar un angajat din Paris de 15 mp.

Ceva mai inghesuiti comparativ cu angajatii romani sunt rusii, un angajat care lucreaza in centrul Moscovei ocupand o suprafata de 10 mp.

„Cresterile costurilor de ocupare ale cladirilor de birouri vor fi relativ lente in perioada 2010-2013, in contrast cu evolutia rapida experiementata in anii trecuti. Se asteapta ca districtul londonez West End sa ramana cea mai scumpa zona in urmatorii ani, alaturi de Hong Kong, Tokyo, Washington D.C. si Paris, alcatuind topul celor cinci pana in 2013”, se mai arata in studiul companiei de consultanta.

Citeste aici mai multe despre cum va evolua piata de birouri din Bucuresti in 2010.