Sesizari penale pentru prejudicii din tranzactii imobiliare

Inspectorii fiscali au inaintat organelor de urmarire penala 38 de sesizari penale privind tranzactii imobiliare ale persoanelor fizice derulate intre 2006 si 2008, pentru prejudicii de 34,55 milioane lei, a anuntat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Totodata, acestia au dispus instituirea de masuri asiguratorii la 154 de contribuabili, pentru suma de 238,12 milioane lei, a mai anuntat Fiscul, conform NewsIn.

ANAF, prin structurile de inspectie fiscala, a declansat in septembrie 2009 actiuni de verificare asupra persoanelor fizice care au realizat, in perioada 2006 – 2008, venituri din tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi, cu caracter de continuitate si in scop comercial, cu scopul de a vedea daca au platit taxa pe valoarea adaugata (TVA) aferenta.

"Avand in vedere numarul mare de contribuabili care au efectuat tranzactii imobiliare in perioada 2006 – 2008 si capacitatea limitata de actiune a organelor de inspectie fiscala, s-a efectuat o prima selectie a contribuabililor pe baza unor criterii obiective (depasirea plafonului de scutire de 35.000 euro, valoarea tranzactiilor si efectuarea a mai mult de cinci tranzactii intr-un an)", se mentioneaza in comunicat.

Astfel, pana la data de 11 ianuarie 2009 ANAF a selectat 7.145 de astfel de contribuabili persoane fizice si a initiat 1.537 de controale inopinate pentru clarificarea starii de fapt fiscale a persoanelor respective, dintre acestea fiind finalizate 1.054 de controale inopinate. Cele 7.145 de persoane au efectuat 85.442 de tranzactii, cu o valoare totala de 14,886 miliarde lei.

ANAF precizeaza ca in acestea sunt incluse toate tranzactiile, respectiv atat operatiuni taxabile, cat si scutite, departajarea urmand a se face prin actiuni de verificare pe teren sau la sediul organelor fiscale competente.

De asemenea, ANAF a facut propuneri de continuare a verificarilor cu inspectii fiscale pentru 494 de contribuabili.

Din acestea, au fost finalizate 215 inspectii fiscale, fiind stabilite sume suplimentare de 222,68 milioane lei (144,21 milioane lei obligatii principale si 78,47 milioane lei accesorii), iar 173 de inspectii fiscale sunt in curs de desfasurare, fiind estimate a fi inscrise sume suplimentare de 91,37 milioane lei (60,77 miliaone lei obligatii principale si 30,6 milioane lei accesorii).

Alte 106 inspectii fiscale urmeaza sa fie demarate.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri