Peste 441.000 mp de birouri vor fi finalizati anul acesta in Bucuresti, astfel incat rata de neocupare ar putea creste pana la 18% in urmatoarele sase luni. In acest context, piata de birouri din Bucuresti ramane una in care fiecare parte negociaza “la sange” cea mai buna solutie posibila si unde orice eventuala reducere de costuri este cautata, se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE|Eurisko.
“O practica inregistrata in ultimele luni, ce va continua si in 2010, este cresterea nivelului de facilitati acordate de catre proprietari potentialilor chiriasi. Aceste stimulente vin sub forma de reduceri de chirie, contributii pentru amenajarea spatiului, reducerea taxelor pentru locurile de parcare sau chiar locuri gratuite, contributii pentru mutarea sediului, revizuirea taxelor cu mentenanta sau chiar limitarea contractuala a acestora”, a declarat Catalina Jigman (foto), sefa departamentului de birouri al CB Richard Ellis | Eurisko.

In a doua jumatate a anului 2009 au fost livrati 193.000 mp de spatii noi de birouri, iar pentru intreg anul trecut suprafata finalizata a fost de 406.000 mp, ceea ce aduce stocul total de birouri din Bucuresti la peste 1,74 milioane de mp.

Pentru anul 2010, consultantii CBRE|Eurisko estimeaza finalizarea a peste 441.000 mp de birouri, un nivel de livrari mai ridicat fata de cel din 2009 cu aproape 10%, iar circa 64% din aceste livrari vor fi cladiri de clasa A.

„Piata de birouri din Bucuresti este o piata unde fiecare parte negociaza «la sange» cea mai buna solutie posibila si unde orice eventuala reducere de costuri este cautata. Estimam ca majoritatea chiriasilor vor continua sa ceara cea mai buna solutie financiara posibila, in timp ce proprietarii vor trebui sa se repozitioneze fata de aceasta presiune generala pentru reducerea costurilor”, se mai arata in raportul CBRE|Eurisko.

Urmeaza un nivel record de prelungiri in 2010

In 2009, chiriasi de top au trebuit sa aleaga intre prelungirea contractului existent de inchiriere, in majoritatea cazurilor sub termeni financiari mai avantajosi, sau sa se relocheze catre alte cladiri. Astfel de exemple au fost companiile Raiffeisen Bank, Unicredit Tiriac Bank si Vodafone.

"Un numar mare de chiriasi au decis sa prelungeasca contractul de inchiriere, cifrele ajungand la 38.500 mp. Ne asteptam sa existe un nivel record de prelungiri in 2010 intrucat peste 270.000 mp de spatii de birouri vor fi la negociere in 2010/2011", se arata in raportul citat.

Orice negociere a contractului de inchiriere este estimata sa inceapa cu 8–12 luni inaintea expirarii efective a contractului. Acei chiriasi care semneaza o prelungire pentru o perioada de peste trei-cinci ani se pot astepta sa primeasca mai multe stimulente si reduceri, spun consultantii.

Citeste si Piata birourilor, intr-un moment de cumpana: Va fi 2010 un an mai bun?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri