Valoarea pietei de property si facility management (administrarea cladirilor) a ajuns anul trecut la circa 180 milioane de euro, iar pentru 2010 reprezentantii companiei specializate pe acest segment, Building Suport Services (BSS), estimeaza o crestere de 5%.
In 2009, piata de property (administrarea si operarea unei cladiri) si facility management (servicii de mentenanta tehnica) a crescut cu 10-15%, ajungand la circa 180 milioane de euro, estimeaza Adrian Balasu (foto), director de marketing si vanzari in cadrul companiei BSS.

„Anul trecut, piata a avut un nivel de crestere mai ridicat, in principal, datorita constientizarii avantajelor de externalizare a serviciilor de facility management la nivelul proprietarilor de imobile. Un alt factor a fost darea in folosinta de noi cladiri de birouri, comerciale si logistice, chiar daca intr-o proportie mult mai mica fata de 2008 si, nu in ultimul rand, au intrat pe piata noi jucatori”, explica Balasu.

Potentialul de crestere ramane si in urmatorii ani, fiind strans legat de numarul proiectelor imobiliare ce vor fi livrate. Intrucat din acest punct de vedere perspectivele nu sunt foarte optimiste, in special pe piata de retail din Capitala, unde un singur centru comercial de dimensiuni mari va fi finalizat in acest an (n.r: Sun Plaza), piata de property si facility management ar putea creste cu doar 5% fata de anul 2009.

“Situatia economica generala si evolutia investitiilor in sectorul imobiliar, in particular, prezinta inca un grad ridicat de incertitudine. Daca abordam o perspectiva optimista pentru economia romaneasca, putem lua in consideratie o crestere circa 5% in 2010 fata de 2009”, afirma reprezentantul BSS.

In ceea ce priveste veniturile companiilor din piata de property si facility management, Adrian Balasu estimeaza ca acestea au o crescut cu cel mult 10% in ultimul an, la nivelul intregii piete din Romania.

Compania BSS gestioneaza o suprafata totala de peste 1,77 milioane mp de spatii de birouri, comerciale si logistice. Din portofoliul pe care BSS il administreaza fac parte: Europolis Park Bucharest, A 1 Industrial Park, sediul central al Bancii Transilvania, Europe House, Millennium Business Centre, River Place - Sema Parc, AFI Palace Cotroceni, Victoria Center si Olympia Tower.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri