Valoarea pietei de property si facility management (administrarea cladirilor) a ajuns anul trecut la circa 180 milioane de euro, iar pentru 2010 reprezentantii companiei specializate pe acest segment, Building Suport Services (BSS), estimeaza o crestere de 5%.
In 2009, piata de property (administrarea si operarea unei cladiri) si facility management (servicii de mentenanta tehnica) a crescut cu 10-15%, ajungand la circa 180 milioane de euro, estimeaza Adrian Balasu (foto), director de marketing si vanzari in cadrul companiei BSS.

„Anul trecut, piata a avut un nivel de crestere mai ridicat, in principal, datorita constientizarii avantajelor de externalizare a serviciilor de facility management la nivelul proprietarilor de imobile. Un alt factor a fost darea in folosinta de noi cladiri de birouri, comerciale si logistice, chiar daca intr-o proportie mult mai mica fata de 2008 si, nu in ultimul rand, au intrat pe piata noi jucatori”, explica Balasu.

Potentialul de crestere ramane si in urmatorii ani, fiind strans legat de numarul proiectelor imobiliare ce vor fi livrate. Intrucat din acest punct de vedere perspectivele nu sunt foarte optimiste, in special pe piata de retail din Capitala, unde un singur centru comercial de dimensiuni mari va fi finalizat in acest an (n.r: Sun Plaza), piata de property si facility management ar putea creste cu doar 5% fata de anul 2009.

“Situatia economica generala si evolutia investitiilor in sectorul imobiliar, in particular, prezinta inca un grad ridicat de incertitudine. Daca abordam o perspectiva optimista pentru economia romaneasca, putem lua in consideratie o crestere circa 5% in 2010 fata de 2009”, afirma reprezentantul BSS.

In ceea ce priveste veniturile companiilor din piata de property si facility management, Adrian Balasu estimeaza ca acestea au o crescut cu cel mult 10% in ultimul an, la nivelul intregii piete din Romania.

Compania BSS gestioneaza o suprafata totala de peste 1,77 milioane mp de spatii de birouri, comerciale si logistice. Din portofoliul pe care BSS il administreaza fac parte: Europolis Park Bucharest, A 1 Industrial Park, sediul central al Bancii Transilvania, Europe House, Millennium Business Centre, River Place - Sema Parc, AFI Palace Cotroceni, Victoria Center si Olympia Tower.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
BMF Grup ajunge la 10 mil. euro: ce planuri sunt pentru 2016
Setari Cookie-uri