Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, a declarat ca pretul de vanzare al locuintelor ANL pentru chiriasi va fi de 19.140 euro pentru o garsoniera, de 26.950 pentru un apartament cu doua camere si de 36.014 euro pentru unul cu trei camere, din care se scade o "amortizare".
"Pretul de vinzare este compus din valoarea de inlocuire la momentul prezent, din care se scade valoarea amortizarii a locuintei, calculata de la punerea in functiune a locuintei si pana in momentul vanzarii sale. De asemenea, valoarea de inlocuire este media ponderata a pretului rezultat din licitatiile derulate de ANL in semestrul II 2009, la care se adauga 10% pentru cheltuieli neprevazute", a precizat Elena Udrea, in cadrul unei conferinte de presa, potrivit NewsIn.

De exemplu, daca apartamentul ANL are trei camere si zece ani vechime, atunci amortizarea e de 700-800 euro anual, adica 60 euro pe luna. Daca respectivul chirias a locuit doi ani si jumatate in el, atunci din pretul maxim de 36.014 se va scadea o amortizare de 1.800 euro.

De asemenea, Elena Udrea a mai spus ca s-a redus termenul obligatoriu de locuit pentru chiriasii care doresc sa cumpere apartamentul ANL, de la trei ani la un an. Initial, aceste termen era de cinci ani.

"Incercam sa facilitam cumpararea acestor locuinte ANL de cei cei care le detin. Si vrem totodata sa stimulam sectorul constructiilor, care a fost destul de marcat de perioada de criza, dar si sa facem rost de fonduri pentru constructia de noi locuinte ANL", a mentionat Udrea.

In prezent, in Romania exista 26.000 locuinte ANL, din care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului isi propune sa vanda 20.000 locuinte.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si