Potrivit unui comunicat de presa, OPCI Cluj a inregistrat cu 132% mai multe ipoteci in ianuarie 2010 decat in ianaurie 2009. O alta crestere se inregistreaza la nivelul inscrierilor in Cartea Funciara a constructiilor noi, aici inregistrandu-se o crestere de 52 de procente. Institutia anunta, insa, scaderi serioase in ceea ce priveste demararea de constructii noi sau eliberarea de noi titluri de proprietate, anunta NewsIn.

„Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj inregistreaza, insa, scaderi semnificative la operatiunile de scoatere definitiva a terenurilor din circuitul agricol (-76%), la numarul de lucrari cadastrale (-41%) si la numarul de titluri de proprietate emise (-36%), in luna ianuarie a acestui an in comparatie cu luna ianuarie a anului trecut", se mai precizeaza in comunicat.

Ramona Cuc, directorul agentiei imobiliare Grup de Lux si unul din cei mai apreciati experti din domeniu in Cluj, a declarat ca aceste cresteri ale tranzactiilor imobiliare nu reflecta, de fapt, situatia pietei, pentru ca este vorba de tranzactii incepute in urma cu cativa ani, care in acest moment s-au finalizat.

„Tranzactiile imobiliare nu au crescut in asa hal si eu consider ca nu s-au facut mai multe tranzactii imobiliare in ianuarie 2010 fata de anul trecut. Cresterile care rezulta din aceste cifre se datoreaza, printre altele, finalizarii unor antecontracte mai vechi, deoarece nu s-au pornit constructii noi, importante, in aceasta perioada", a spus Cuc, explicand astfel si procentul scazut de scoatere din circuitul agricol al unor terenuri.

Expertul apreciaza ca atat programul Prima Casa, cat si faptul ca 90% din clientii de imobile si le achizitioneaza prin credit bancar au determinat dezvoltatorii sa isi inscrie rapid constructiile in Cartea Funciara, de aici se explica cresterea de 52% la acest capitol.

De altfel, OCPI Cluj mentioneaza, in comunicatul de presa, ca in ianuarie 2010, comparabil cu ianuarie 2008, numarul tranzactiilor imobiliare au scazut cu 14%, iar comparatia 2009-2008 arata tot o scadere, de data aceasta de 37%, a tanzactiilor imobiliare, anul trecut.

OCPI Cluj a mai anuntat ca in luna ianuarie 2010 se constata o scadere a activitatii la aproape toate serviciile OCPI Cluj, fata de decembrie 2009. „Numarul tranzactiilor imobiliare a scazut in luna ianuarie cu 29 de procente fata de luna precedenta. De asemenea, reduceri se observa in cazul inscrierii ipotecilor in Cartea Funciara (-36%), a inscrierii constructiilor (-25%), dar si in cazul primei inscrieri a terenurilor unde se inregistreaza o scadere de 66 de procente fata de luna precedenta", se mai precizeaza in comunicatul de presa.