Leonardo, Rombiz, Lee Coper, Cavaliere sau Flamingo sunt doar cativa dintre retailerii care au intrat in procedura de insolventa in ultimul an. Pentru proprietarii spatiilor comerciale in care retailerii aflati in insolventa au magazinele, acest lucru inseamna proprietati si sume mari de bani blocate.
“Atunci cand un retailer intra in insolventa, proprietarul nu are posibilitatea sa isi recupereze banii si este in favoarea sa daca respectivul chirias nu mai continua contractul. In caz contrar, proprietarul are proprietatea blocata, le fel si banii pe care ar fi trebuit sa ii incaseze din chirie”, a declarat Raluca Nastase (foto sus), partner al casei de avocatura Biris Goran, in cadrul unui seminar organizat impreuna cu Roberts Publishing.

Retailerul este astfel protejat de articolul 36 din legea privind procedura insolventei, potrivit caruia, de la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale.

Chiar daca un retailer se afla in stare de insolventa, are inca posibilitatea sa pastreze magazinele cu performante bune si chiar sa se extinda in locatii noi, profitand de oportunitatile care pot aparea pe piata, se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Avocatii sunt de parere ca legea insolventei nu protejeaza suficient proprietarii, care nu isi pot incasa nici bani, nici nu pot renunta la chirias. In plus, retailerii recurg tot mai des la renegocieri ale contractelor.

“In ultima vreme, a devenit un sport national ca aproape orice chirias dintr-un centru comercial sa ceara reducerea chiriei. Motivele invocate sunt tot mai diverse: intrarea in mall este blocata de zapada, curatenia nu este suficienta sau promovarea mall-ului nu se face cum trebuie”, a declarat Victor Constantinescu (foto jos), partner Biris Goran.

Reducerile chiriilor acordate in 2009 au oscilat intre 10% si 50%, creand diferente semnificative intre nivelul chiriilor din diferite centre comerciale, in special in afara Bucurestiului, se mai arata in raportul Colliers. Indiferent de reducere, renegocierile au fost de cele mai multe ori agreate pe o perioada determinata, sase luni pana la un an.

Victor Constantinescu subliniaza insa ca aceasta poate fi o ocazie si pentru proprietar sa ceara ceva in schimb, de exemplu, sa reduca chiria daca retailerul prelungeste perioada contractului.

Desi jucatorii din avocatura considera ca intrarea in insolventa ofera avantaje, dand posibilitatea companiei respective sa castige timp, nu ambele parti sunt avantajate.

“De exemplu, multe companii de constructii sunt sufocate de dezvoltatori care incearca sa ii plateasca in apartamente. Desigur, pentru dezvoltator este o solutie buna, intrucat are gasit un client intr-o perioada in care vanzarile in piata rezidentiala nu merg foarte bine”, a adaugat Raluca Nastase.

Biris Goran este una dintre cele mai active case de avocatura din piata locala de fuziuni si achizitii, asistand juridic vanzatorii (un grup de fonduri de investitii, reprezentat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas) in cea mai mare tranzactie imobiliara din Romania, prin care Deutsche Bank a preluat proiectul Upground in schimbul a 340 milioane de euro.

Citeste si Bunescu, BRD: Unele aspecte din legea insolventei ne incurca foarte mult.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri