Nivelul chiriilor pentru spatiile stradale de pe Calea Victoriei si Bulevardul Magheru, cele mai cunoscute artere comerciala din Capitala, a scazut cu 46,2%, respectiv 42,3% in ultimul an, ajungand pana la 70- 75 euro/mp/luna, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
“Chiriile spatiilor stradale si chiriile din centrele comerciale prime raman stabile in majoritatea oraselor din tara. Stimulentele oferite retailerilor, precum perioada de gratie pentru plata chiriei sau contributiile la amenajarea spatiilor, continua sa creasca”, sustin consultantii Cushman & Wakefield.

In Cluj-Napoca, chiriile spatiilor stradale au coborat cu 46,7% in ultimul an, ajungand pana la 40 euro/mp/luna, cea mai mica valoare din ultimii patru ani.

In topul scaderilor, Cluj-Napoca este urmat de Bucuresti, unde chiriile pentru spatiile stradale de pe Calea Victoriei si Bulevardul Magheru (foto), cele mai cunoscute artere comerciala din Capitala, au scazut cu 46,2%, respectiv 42,3% in ultimul an.

In Brasov, chiriile pentru magazinele stradale au scazut cu 36,4%, pana la 35,4 euro/mp/luna, in timp ce Timisoara si Constanta scaderile dijn ultimul an au fost de 22,2%, respectiv 27,3%. Astfel, un proprietar al unui magazin stradal din Timisoara va plati o chirie lunara de 35 euro/mp, iar unul din Constanta va plati lunar 40 euro/mp.

In plus, chiriile spatiilor de depozitare au scazut in ultimul trimestru din 2009 cu 3,1% fata de aceeasi perioada a anului 2008, pana la 7,75 euro/ mp/luna.

In ceea ce priveste ancorele de fashion din centrele comerciale si parcurile de retail, acestea continua sa semneze contracte de inchiriere bazate numai pe cifra de afaceri, potrivit raportului citat.

“Cei 300.000 mp livrati in anul 2009 reprezinta mai putin de jumatate din totalitatea spatiilor livrate in 2008 si este egal cu nivelul anului 2006. In anumite zone, este probabil sa existe o saturare de spatii in centre comerciale”, mai spun cei de la Cushman & Wakefield.

Cushman & Wakefield Romania este unul din cei mai importanti jucatori din piata de consultanta imobiliara, cu o cifra de afaceri 5,4 milioane de euro in 2008. Compania a anuntat ca a inchiriat 163 magazine pentru centrul comercial AFI Palace Cotroceni.

Citeste aici ce crede fostul sef al AFI Europe despre Razvan Gheorghe, managing partner al Cushman & Wakefield.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Citește și
Proprietarul mall-urilor Promenada donează 150.000 euro către Crucea Roșie
Setari Cookie-uri