Preturile apartamentelor noi sunt cu aproape 300% mai mari comparativ cu preturile locuintelor care vor fi vandute chiriasilor prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), cea mai mare diferenta fiind in cazul garsonierelor, arata o analiza a portalului imobiliare.ro.
Asfel, in timp ce o garsoniera din Bucuresti va fi vanduta la un pret de 478,5 euro/mp util, pentru un apartament nou, preturile oscileaza in jurul valorii de 1.386 euro/mp util, diferenta fiind de 289,7%, potrivit analizei citate.

Pentru apartamentele cu doua camere, diferenta dintre o locuinta ANL si una noua este de 279,8%, in contextul in care pretul acesteia din urma este de 1.371 euro/mp util, spre deosebire de 490 euro/mp util, pret anuntat pentru apartamentele ANL.

Pentru locuintele trei camere, diferenta este de 282,9%, preturile pe metru patrat util fiind de 529,6 euro pentru cele ANL versus 1.498 euro pentru apartamentele noi, sustin cei de la imobiliare.ro.

"In conditiile in care o garsoniera ANL costa 19.140 de euro, un apartament cu doua camere - 26.950 de euro, iar unul cu trei camere - 36.014 de euro, preturi considerabil mai mici decat cele cerute in prezent pentru apartamentele vechi sau cele noi, este usor de presupus de care dintre aceste categorii va fi absorbit fondul programului Prima Casa 2. Ramane de vazut la ce strategii vor apela dezvoltatorii pentru a deveni competitivi in piata", se mai arata in comunicat.

Pe de alta parte insa, Ioan Andreica, secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), spunea in urma cu o saptamana, in cadrul unei conferinte organizate de portalul Imopedia.ro, ca preturile anuntate de Elena Udrea, Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, nu includ TVA si nici pretul terenului aferent, intrucat terenurile pe care sunt construite blocurile ANL sunt concesionate ministerului.

„Preturile anuntate de doamna Udrea au a fost stabilite in urma analizelor facute in ultimele opt-noua luni, la care se va adauga TVA. Pretul cel mai apropiat de realitate este cel cu care au venit constructorii la noi, insa credem ca pretul de executie ar putea creste usor in a doua jumatate a anului”, a mai spus Andreica, precizand ca apartamentele construite prin ANL nu sunt de performanta maxima si nici calitatea finisajelor nu este cea mai buna.

Citeste si Elena Udrea: Pretul locuintelor ANL este corect.

In prezent, in Romania exista 26.000 locuinte ANL,
din care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului isi propune sa vanda 20.000 locuinte.

Vezi cate apartamente noi stau la vanzare in Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri