1 Martie 2010

GTC spune adio profitului in 2009. Vezi la cat se ridica pierderile dezvoltatorului



Dezvoltatorul Globe Trade Centre (GTC), care a finalizat de curand cele doua cladiri de birouri de la Piata Presei, a trecut pe pierderi anul trecut. Dupa ce in 2008 GTC a raportat un profit de circa 190 milioane de euro, in 2009 dezvoltatorul a anuntat pierderi de aproape 140 milioane de euro.
Anul trecut, compania a semnat mai multe contracte de inchiriere pentru spatiile finalizate in Polonia, Romania, Croatia, Serbia si Ungaria, veniturile obtinute din chirii fiind estimate la sfarsitul anului la aproximativ 416 milioane de euro.

In Romania, GTC a finalizat in 2009 cele doua cladiri de birouri din cadrul proiectului City Gate (44.000 mp inchiriabili) din Bucuresti, centrele comerciale Galleria Piatra Neamt (15.000 mp) si Galleria Suceava (10.700 mp).

“In trimestrul al patrulea, GTC a finalizat complexul de birouri City Gate (foto), care a atras chiriasi precum Millennium Bank, Romtelecom, Rompetrol, Microsoft si Hoffman-La Roche. In prezent, proiectul este inchiriat in proportie de peste 80% si se poarte discutii avansate pentru inchirierea spatiului ramas”, se mai arata in raport.

Pierderile raportate de GTC in 2009, la nivelul celor zece tari in care este prezent, au fost de 139,4 milioane de euro, spre deosebire de profitul de 189,1 milioane de euro anuntat pentru anul 2008. “Pierderile raportate pentru 2009 au rezultat in urma reevaluarilor negative ale proprietatilor in care s-a investit si a terenurilor detinute”, se precizeaza in raportul GTC.

La sfarsitul anului trecut, dezvoltatorul GTC avea un portofoliu de 2,33 milioane de mp de spatii de birouri, retail sau rezidential, 330.000 mp fiind in constructie. Suprafata inchiriabila a proiectelor livrate in cursul anului 2009 a fost de 455.000 mp.

Pentru acest an, GTC isi propune sa inceapa constructia a doua cladiri de birouri, in Bucuresti si Varsovia, si a doua centre comerciale in Croatia si Bulgaria. In finalizarea cladirilor in curs de dezvoltare si a unor potentiale noi achizitii de proiecte, GTC va investi intre 200 si 300 milioane de euro in 2010, potrivit raportului financiar.

Compania GTC a fost fondata in anul 1994, in Vrasovia, in prezent fiind activa in Polonia, Ungaria, Cehia, Romania, Croatia, Slovacia, Bulgaria, Rusia si Ucraina. In Romania, GTC este cunoscut pentru dezvoltarea si vanzarea ulterioara a cladirilor de birouri America House si Europe House, din zona Piata Victoriei.

Citeste si Galon, GTC: Am redus chiriile cu 50% in mall-urile Galleria.



Citeste si