Cine doreste sa inchirieze o vila de lux in buricul Capitalei trebuie sa scoata din buzunar, lunar, mii de euro. Preturile de pe piata chiriilor rezidentiale din Bucuresti au ajuns la un nivel atat de ridicat, comparabil cu cel practicat in Occident, din cauza ofertei mult mai mici comparativ cu cererea. Nu doar chiriile locuintelor de lux sunt piperate, ci si cele ale caselor de cartier. Comparativ cu preturile practicate acum patru ani, in 2005, acestea sunt de aproape trei ori mai mari.


Luna noiembrie reprezinta, in acest an, varful de sezon al inchirierilor, in special pentru locuintele de lux. Motivul este dictat, potrivit Lilianei Vasile, director al unei companii imobiliare, de o oferta insuficienta, astfel incat proprietarii pot mentine chiriile la nivelul dorit.


O vila in Bucuresti - pana la 7.200 euro pe luna


"Nu putem discuta de o scadere a preturilor. Oferta nu este suficient de mare. Astfel, pentru o vila la curte, cu cinci dormitoare, living, cu dotari moderne, finisaje de calitate, mobilata in pas cu moda, tarifele variaza intre 4.000 si 7.200 euro pe luna. Pentru cele cu finisaje mai modeste, cu dotari sub standardele celor din Europa Occidentala, tarifele coboara, pentru vilele cu trei dormitoare, la 2.000 euro/luna. Potentialii chiriasi sunt impresionati de nivelul de finisaj folosit in noile imobile, dar si de preturile care li se cer. Chiriile sunt destul de mari in comparatie cu alte capitale europene, insa Romania capata note bune pentru sectorul viata culturala si de noapte", a precizat, ieri, Liliana Vasile.


Chirii mari si in provincie


Pentru a exemplifica dinamica crescatoare pe care a inregistrat-o in ultimii patru-cinci ani de zile piata chiriilor din Capitala, trebuie amintit faptul ca, in 2001, o vila cu cinci camere costa 2.000 de dolari pe luna, un an mai tarziu pretul a sarit la 2.500 de dolari, iar in urmatorii trei ani, respectiv 2003, 2004 si 2005, chiria lunara a unei vile de lux de cinci camere situata intr-un cartier "bun" al Capitralei a urcat la 3.000, 4.000, respectiv 5.000 de dolari pe luna. Chiriile rezidentiale nu s-au scumpit doar in Bucuresti, ci si in tara. Potrivit unor studii imobiliare, chiria in provincie a unor astfel de vile de lux a urcat, anul trecut, spre exemplu, la 2.000 de dolari/luna in Brasov, 1.500 de dolari/luna in Cluj-Napoca si Constanta si la 1.000 de dolari/luna in Timisoara.


Un apartament de lux, pana la 4.000 euro/luna


Aceleasi criterii stau totodata si la baza preturilor mari practicate in cazul inchirierii apartamentelor de lux din Bucuresti. Chiria medie pentru un apartament, tot la standard ridicat, variaza intre 8.00 si 4.000 euro/luna, in functie de marimea suprafetei. "In ultimii doi ani, numarul tranzactiilor pe piata inchirierilor rezidentiale a crescut foarte mult, mai ales pe Bucuresti. Locatiile elitiste, istorice precum Primaverii, Aviatorilor, Dorobanti si mai ales Parcul Herastrau au fost invadate de imobile care arata mai mult sau mai putin occidental, dar ofera acelasi grad de confort", explica oficialul companiei imobiliare. La orizont insa se afla acele cartiere din zona de nord a Bucurestiului, in special Baneasa, unde constructiile aproape s-au finalizat, iar chiriasii au parte de cele mai "occidentale" conditii de locuire si distractie. "Acum, dupa doi ani de locuit in mijlocul santierelor, chiriasii cartierelor din zona de nord, in special Baneasa, pot respira linistiti. Constructiile aproape s-au finalizat. Blocurile cu cate sase-opt apartamente finisate la nivel occidental sunt disponibile. Acestea ofera atat cea mai buna adresa din oras, ci si proximitate fata de cele mai bune restaurante si cafenele, cele patru mari parcuri din zona de nord, un mare numar de supermarket-uri, cluburi si centre sportive", apreciaza Liliana Vasile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri