Chiriile spatiilor comerciale vor creste pana la sfarsitul anului viitor cu 10-15%, cea mai mare parte a cererii fiind orientata spre zonele periferice ale Bucurestiului. Aici chiriile au depasit 10 euro pe metru patrat pe luna, se arata intr-un studiu realizat de compania Colliers International.

De la inceputul anului, nivelul chiriilor pe piata spatiilor comerciale s-a majorat cu 20-45%, in functie de locatie. Pana cand vor fi livrate pe piata spatii noi pentru inchiriat, cererea pentru spatiile de calitate va fi in continuare foarte mare.

Acest lucru, pe de o parte va limita sosirea pe piata a clientilor internationali, iar pe cealalta parte va permite proprietarilor sa solicite chirii tot mai mari, se precizeaza in raport. Un aspect general al pietei este faptul ca in toate zonele Bucurestilor cererea este foarte mare, iar spatiile de calitate care devin disponibile sunt inchiriate aproape instantaneu.

Zona ultracentrala atrage in continuare cei mai buni chiriasi si cei mai multi vizitatori, Campel, Lancel, Musette si Miss Sixty fiind doar cateva nume care au inchiriat spatii in aceasta regiune. Aici chiriile pot ajunge si la 130 euro pe metru patrat pe luna, iar pentru viitor nivelul acestora va continua sa creasca, se arata in studiu.

Si in zonele „secundare“, precum Stefan cel Mare sau Calea Mosilor, chiriile au inregistrat o crestere de 25% de la inceputul anului, iar tendinta se va mentine.

Estimarile Colliers indica un nivel al chiriei cuprins intre 50 euro pe metru patrat pe luna si peste 120 euro in zonele ultracentrale, in timp ce spatiile din locatiile adiacente sunt inchiriate cu 20 - 70 euro pe metru patrat pe luna. Chiriile pentru locatiile de la periferia orasului variaza intre 10 euro si 25 euro pe metru patrat pe luna.