Cand a venit in Romania pentru afaceri, in 1994, chinezul Jiang Xin Jie avea 22 de ani. In targul de la marginea Bucurestiului, erau pe atunci doar 200 de standuri, unde chinezii vindeau tot felul de maruntisuri. Intre timp, zona s-a dezvoltat, iar acum peste 3.000 de chinezi au afaceri sau lucreaza in complexul Dragonul Rosu din Colentina.
Jiang Xin Jie spune ca afacerile ii merg destul de bine (vinde geci si pantaloni). Una dintre problemele lui si a altor mii de chinezi din Bucuresti - este faptul ca in fiecare luna trebuie sa plateasca o chirie de cateva sute de euro, pentru apartamentul in care locuieste.

Acest lucru l-a facut pe Nicolae Dumitru, omul de afaceri care controleaza grupul Niro, sa gandeasca o afacere imobiliara inedita in Romania: constructia de blocuri de locuinte pentru chinezi, in imediata vecinatate a complexului comercial. Asa ca anul acesta s-a apucat de constructia primelor doua blocuri dintr-un total de 12 pe care vor sa le ridice. Ele vor insuma 600 de apartamente, al caror termen de predare este 2007. Apartamentele vor avea suprafete de 145 290 de metri patrati si vor fi vandute cu 600-700 de euro metrul patrat.
Mallul din China Town se deschide in doua saptamani

Noi o sa facem credite la banci, iar chinezii o sa ni le plateasca in transe. In primii doi ani, vor plati 60%, iar restul banilor ii vor achia in rate lunare in urmatorii trei ani, spune Dumitru. Chiar daca stiu ca nu vor ramane poate toata viata in Romania, chinezii isi fac calculele lor. Am auzit ca dupa 2007 se vor scumpi si mai mult apartamentele, asa ca o sa le putem vinde daca o sa plecam din tara si vom castiga si ceva bani in plus pe ele, explica Jiang Xin Jie, chinezul care isi va cumpara unul dintre aceste apartamente.

Dincolo de aceste blocuri, planurile celor de la Niro de a face in zona un China Town incep sa prinda contur. Pe terenul de 80 de hectare pe care l-au cumparat in zona Fundeni-Colentina, in etape succesive, incepand din 1993, a rasarit deja si un mall, care va fi inaugurat pana la sfarsitul acestei luni. Mallul are o suprafata de 30.000 de metri patrati, are 700 de standuri pentru comert en gross, plus 50 de magazine, restaurante si fast-fooduri, spune Dumitru, care adauga ca investitia in mall s-a ridicat la circa 17 milioane de euro, plus alte trei milioane de euro investite in infrastructura. Prin noile investitii, se vor crea in zona circa 10.000 de locuri de munca.

O alta investitie in aceeasi zona va fi in cinci complexuri comerciale acoperite, care vor cumula inca 2.000 de standuri. Ele se adauga complexului Dragonul Rosu care are 1.100 de standuri.

Constructia lor va incepe in primavara anului viitor si se va incheia in mai putin de un an. In paralel, se va construi si o cladire de birouri cu 16 etaje si o suprafata de 20.000 de metri patrati, care va fi inaugurata pana la finele lui 2007. Vom crea si o strada cu restaurante chinezesti, spune Nicolae Dumitru, care estimeaza ca, in prezent, complexul Dragonul Rosu este vizitat de circa 20.000 de persoane intr-o zi normala, iar in zilele din weekend numarul vizitatorilor este dublu. Omul de afaceri a calculat ca toata investitia se va ridica in final la valoarea de circa 100 de milioane de euro. De unde acesti bani? Din credite. Am inceput sa colaboram cu Raiffeisen, Unicredit si Volksbank. Garantam mare parte din credit cu proiectul in sine, explica Dumitru, care crede ca investitia va fi recuperata in circa trei ani de la finalizarea intregului proiect.

O singura problema ar putea avea cei de la Niro. Daca chinezii se vor simti atat de bine in blocurile lor si vor vrea sa ramana definitiv in Romania? Ce se va intampla daca in cateva decenii numarul chinezilor din cartierul de blocuri va creste in ritmul pe care il cunoastem cu totii din istorie?

Investitiile chineze In Romania

Numarul companiilor cu capital chinezesc inmatriculate in Romania in perioada decembrie 1990 august 2005 este de 7.935
Anul de varf dupa numarul de societati comerciale inmatriculate a fost 1998, cand au venit 1.556 companii
Ponderea societatilor cu capital chinezesc in numarul total de societati cu investitie straina este de 7,47%
China ocupa locul patru dupa numarul de societati inregistrate in Romania
Valoarea totala a capitalului social echivalent in valuta al companiilor chineze inregistrate in Romania este 180,3 milioane de dolari.
Ponderea investitiilor chineze in totalul investitiilor din Romania este de 1,23%
China ocupa locul 16 in Romania dupa volumul total al investitiilor
Anul de varf dupa echivalentul in valuta al investitiilor chineze in Romania a fost 2004, cand s-au investit 55 de milioane de dolari
Cea mai mare companie chineza din Romania, dupa valoarea capitalului social este Marele Zid SRL (comert cu ridicata al bunurilor de consum nealimentare), cu 11,58 milioane de dolari SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri