Din cauza unui credit neplatit de 550.000 de euro, Mangalia SA ramane fara unul dintre cele mai mari hoteluri de pe litoral
Mangalia SA a pierdut cel mai important activ al sau. Hotelul Mangalia de 268 de camere a intrat in proprietatea omului de afaceri timisorean Virgil Stancu, dupa ce acesta a cumparat o datorie pe care compania constanteana o avea la Banca Religiilor.

Sa prinzi bilete de tratament la cel mai mare hotel din Mangalia era o adevarata victorie prin anii 80. Fata de hotelurile si baza de tratament din Eforie, nou construitul pe atunci hotel Mangalia, aducea ceva din aerul Occidentului. E de ajuns sa spunem doar ca a fost construit in anul 1975 de celebra companie germana Siemens, ca are 268 de camere, complex balnear dotat dupa ultima moda din acei ani si ca pana la mare nu trebuia sa parcurgi decat cateva zeci de metri.
##arboo##
Intre timp, pe tarmul marii lucrurile s-au schimbat radical. Zeci de hoteluri au fost modernizate, statiuni intregi au crescut si decazut, iar ierarhiile in topul preferintelor turistilor s-au rasturnat. Hotelul la care visau sa isi faca vacantele parintii nostri a devenit unul dintre cele mai prafuite de pe Litoral. Mobilierul invechit, lifturile ruginite si aerul batranicios, care te izbeste inca de la intrare, mai reusesc acum sa atraga in hotel doar pensionarii care vin pe banii statului. Plus turisti straini de varsta a treia, atrasi mai degraba de pretul mic, decat de calitatea serviciilor. Din acest motiv, in urma cu doua luni, hotelul a fost declasificat de la trei la doua stele.

si cum toate acestea n-ar fi fost de ajuns, la sfarsitul secolului trecut, Mangalia SA, firma care detinea hotelul, s-a gandit ca ar fi vremea sa faca un imprumut pentru modernizare. Cu cele noua miliarde de lei vechi (adica putin mai mult de 550.000 de euro la vremea aceea) imprumutate de la Banca Internationala a Religiilor (BIR) nu s-a facut primavara in hotel. Intre timp, banca a dat faliment, dar administratia Mangalia SA nu a fost scutita de plata datoriei. Pe care nu a mai putut-o plati.

Compania Moore Stephens RVA a fost angajata pentru a recupera creditele oferite de BIR. Nereusind sa scoata nici un ban de la societatea Mangalia, compania de recuperari a trebuit sa vanda creanta.

Intre timp, valoarea datoriei a crescut. Virgil Stancu a cumparat cu 27,4 miliarde de lei datoria societatii din Mangalia catre banca in iunie 2002, spune Arin Octav Stanescu, avocat la Moore Stephens RVA. Banii pe care Stancu i-a platit atunci reprezentau echivalentul a 880.000 de euro. Cum a ajuns o companie cu active de invidiat in situatia de a nu putea plati cateva sute de mii de euro? Liviu Scarlat, directorul general de la Mangalia SA da vina pe banca. BIR a dat faliment intr-un moment nepotrivit. Ne-au cerut banii subit. Daca n-ar fi dat faliment, am fi incercat sa reesalonam datoria, argumenteaza Scarlat.
Noul actionar anunta investitii de cinci milioane de euro

Virgil Stancu, cel care a cumparat datoria, a incercat sa-si recupereze banii de la Mangalia SA. A urmat un lung sir de procese, care s-au finalizat acum o luna, prin preluarea de catre Andaliv, o companie a lui Stancu, a 90% din cel mai important activ al societatii de turism: hotelul Mangalia. Restul de 10% au ramas la Liviu Scarlat. Cu 268 de camere, hotelul este evaluat la circa zece milioane de euro, apreciaza Stancu. Pentru acesta, problemele abia acum incep. Mangalia SA, la care Scarlat este actionar majoritar, a ramas cu doua hoteluri in statiunea din sudul litoralului, un restaurant si investitii imobiliare. Oricum, in 2005 se preconizeaza ca hotelul Mangalia sa realizeze o cifra de afaceri de circa 1,4 milioane de euro, in conditiile in care in acest an numarul turistilor cazati s-a ridicat la 9.000 de persoane. Pentru a deveni competitiv, fostul hotel Mangalia, al carui nume se va schimba in Paradiso, are nevoie de investitii serioase. Este vorba de doua-cinci milioane de euro. In prima faza, voi investi din surse proprii. Apoi, in cel mai rau caz, voi incerca sa ma asociez cu cineva ca sa pot continua investitiile, spune Stancu.

Investitiile omului de afaceri timisorean vizeaza in prima faza refacerea receptiei si a restaurantului de 500 de locuri, dar si patru etaje, urmand ca dupa 2006 sa fie modernizat si restul hotelului. Stancu spera ca, in urma acestor investitii, hotelul va redeveni de trei stele.

Se pare ca si Scarlat este multumit de intorsatura lucrurilor. In acest moment, hotelul va beneficia de investitii de cateva milioane de dolari si va reusi sa-si recapete renumele, explica el. Oricum, Liviu Scarlat nu si-a pierdut increderea si nici simtul umorului. Are planuri mari de investitii chiar in domeniul turismului, doar ca nu la mare, ci... la munte! Mangalia SA va cumpara un teren la Predeal, unde va construi un hotel de 150 de camere, cu baza de tratament si sala de conferinte. La munte, eficienta este mult mai buna decat la mare, explica el. De unde va avea bani pentru investitiile costisitoare in terenul si constructia hotelului? Simplu, explica seful de la Mangalia SA: din credite de la banci. Ne vom imprumuta la banci serioase, nu de la cele precum Banca Religiilor.

Cu ce a mai ramas Mangalia SA

In urma cu cativa ani, compania avea patru hoteluri (trei dintre acestea fiind cotate la doua stele).
Cu 268 de camere de trei stele, hotelul Mangalia a fost cel mai important activ al societatii de turism, el fiind dotat si cu o baza balneara care apartine insa Ministerului Sanatatii. In urma cu doua luni insa, din cauza starii precare, hotelul a fost declasificat la doua stele.
In afara acestuia, societatea mai detinea trei hoteluri si un restaurant, grupate in asa numitul Complex Faleza, care cumula 284 de locuri in camere cu doua paturi, un restaurant, terasa, salon de protocol, cofetarie, discoteca, bar de zi.
In anul 2004, cei de la Mangalia SA au vandut hotelul Orion (50 de camere) clasificat la doua stele.
Societatea mai detine in prezent doar doua hoteluri, un restaurant si afaceri imobiliare. Este vorba de doua dintre hotelurile care au facut parte din Complexul Faleza, Astra si Zenit , de doua stele. In afara acestora, compania controlata de Liviu Scarlat mai detine si restaurantul Cazino din Mangalia si alte investitii imobiliare.

BIR a dat faliment intr-un moment nepotrivit. Ne-au cerut banii subit. Daca n-ar fi dat faliment, am fi incercat sa reesalonam datoria.

Liviu Scarlat,
director general Mangalia SA


Hotelul Mangalia In cifre

1975 anul in care hotelul a fost construit de compania germana Siemens.
268 numarul camerelor hotelului. Mangalia se situeaza pe locul 25 din cele peste 200 de hoteluri de pe litoral din punctul de vedere al numarului de camere.
10 milioane de euro valoarea estimata a hotelului, conform noului proprietar.
1,4 milioane euro cifra de afaceri a hotelului estimata a fi realizata in 2005.
14.000 de euro profitul estimat a fi realizat de hotel in 2005.
9.000 numarul total al turistilor care au fost cazati in hotelul Mangalia in acest an.
2.500 numarul turistilor straini care au fost cazati in anul 2005 la hotelul Mangalia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri