Imobiliare: Casele vechi sunt cautate cu precadere pentru zona centrala in care sunt amplasate
Oferta de case vechi va creste in mod constant in urmatorii ani. De ce? Pentru ca la finele lui 2005, va expira interdictia de vanzare a imobilelor dobandite in baza Legii nr. 112/1995, adica a locuintelor preluate abuziv de catre stat dupa 6 martie 1945.

Din cauza faptului ca nu toate imobilele au fost achizitionate la data aparitiei legii, nu va exista un numar mare de case sau vile scoase pe piata imediat.
Dragos Dragoteanu,
director general Euroest


Ati vrut sa cumparati o vila cu arhitecura deosebita construita in perioada interbelica din centrul orasului, dar proprietarul nu avea voie sa o vanda pentru ca legea nu ii permitea acest lucru? Ei bine, nu mai este mult de asteptat. La sfarsitul acestui an, va veti putea indeplini visul. Legea nr. 112/1995 a permis fostilor proprietari si mostenitorilor acestora sa redobandeasca locuintele confiscate de comunisti, iar chiriasilor sa cumpere imobilul in care locuiau, daca cei indreptatiti la restituirea bunurilor nu au depus cereri de retrocedare in timp de sase luni de la intrarea in vigoare a actului normativ. In lege, a existat insa si o conditie: locuinta sa nu fie vanduta timp de zece ani de la data cumpararii. Cum aceasta perioada va exipra cat de curand, multi proprietari vor incepe sa scoata casele la vanzare.

Pentru ca nu toate imobilele au fost achizitionate de chiriasi la data aparitiei legii, cei zece ani de interdictie la vanzare se vor implini progresiv. Astfel, nu va exista un numar mare de case sau vile scoase pe piata imediat, arata Dragos Dragoteanu, director general la agentia Euroest. Astfel de cladiri au fost destul de cautate de-a lungul timpului, mai ales datorita zonelor foarte bune in care sunt amplasate. Bineinteles ca odata cu expirarea inderdictiei de vanzare, batalia pe astfel de case va fi apriga. Foarte multi vor fi interesati sa cumpere, mai ales pentru valoarea terenului pe care se afla cladirile, si nu neaparat pentru imobilele in sine. In cele mai multe cazuri, acestea se afla intr-o stare avansata de degradare. Investitorii doresc sa profite de locatie prin achizitii in zona veche sau in centrul oraselor. Un amplasament bun va fi folosit pentru a dezvolta proiecte de spatii de birouri si apartamente de lux, explica Dragoteanu.

In cazul in care optati pentru o astfel de cladire, beneficiati de un mare avantaj: le achizitionati la prima mana. Deoarece aceste case nu au fost cumparate si revandute o data sau de mai multe ori, preturile nu vor fi supraevaluate, precizeaza Jeni Dragomir, presedintele companiei imobiliare Perfect Casa. Ea mai spune ca, in ciuda faptului ca ani de zile oamenii au fost obisnuiti sa aiba retineri si suspiciuni fata de casele cumparate in baza Legii nr. 112, chiar daca nu au fost revendicate, si acest lucru putea fi dovedit, preturile se vor inscrie pe un trend ascendent. Aceste imobile sunt amplasate in zonele bune ale oraselor, unde oferta de case existente la vanzare este unica si cererea mare, explica Dragomir.

Pe de alta parte, directorul de la Euroest considera ca preturile ar putea sa scada, intrucat sunt apropiate in prezent de costul de achizitie al constructiilor noi, situate in zonele similare, iar renovarea uneia costa fel de mult cat un imobil similar construit de la zero. Ce se va intampla cu preturile ramane de vazut. Cert este ca piata imobiliara va deveni mai savuroasa, odata cu intarea in joc a unor astfel de cladiri.

Pana acum, aceste cladiri erau in special inchiriate, deoarece putini au fost cei care si-au asumat riscul de a cumpara un asemenea imobil. Incepand cu anul viitor, vor aparea si primele tranzactii curate, pentru ca pana acum s-au folosit tot felul de metode, cum ar fi inchirierea pe termen lung cu promisiune de vanzare, spune Estera Surugiu, director de marketing la agentia Casa Domi din Timisoara.

Odata cu ridicarea interdictiei de vanzare, agentiile imobiliare se asteapta ca astfel de cladiri sa fie cautate mai ales de firme, intrucat preturile vor fi ridicate, in ciuda faptului ca majoritatea cladirilor sunt vechi, unele cu structura subrezita. Spre exemplu, la Brasov, specialistii apreciaza ca cererea va fi mare datorita faptului ca spatiile se afla in zona istorica. Locatiile au vad comercial si sunt atractive pentru deschiderea unor birouri, sedii de firma, localuri sau hoteluri. Adrian Cheres, operator imobiliar pe piata din orasul de la poalele Tampei, crede ca daca pana acum asemenea cladiri erau totusi scoase la vanzare la preturi cu 40-50% mai mici in speranta ca vor putea fi vandute, acum pretul lor va creste foarte mult. O casa modesta, situata in centrul orasului poate costa si 100.000-150.000 de euro. Analistii apreciaza ca peste 1.000 de imobile din Brasov ce se aflau sub incidenta Legii nr. 112/1995 vor putea fi vandute.

Si la Timisoara, preturile ar putea creste, avand in vedere interesul sporit pentru apartamentele din cladiri istorice (cele mai multe in imobile preluate in baza Legii nr. 112). In acest moment, pretul pentru o astfel de locuinta ajunge la 1.000 1.200 euro/mp in zona ultracentrala, si 700 900 euro/mp in celelalte zone, precizeaza Estera Surugiu. Majoritatea investitorilor cumpara un apartament pentru ca e destul de greu sa achizitionezi in intregime un imobil, fiind vorba de mai multi proprietari. Apartamente sau imobile preluate in baza Legii nr. 112 pot fi gasite in orasul de pe Bega, in zona centrala, dar si in alte zone cum ar fi: Iozefin, Piata Traian, Piata Balcescu, Brancoveanu, Porumbescu sau Medicina. si in Arad, locuintele care fac obiectul Legii nr. 112/1995 sunt situate, aproape fara exceptie, in zona ultracentrala si centrala. Potrivit unor statistici, circa 5.000 de astfel de unitati ar putea intra pe piata in urmatorii ani.

Agentii imobiliari din Arad sunt de parere ca, odata cu expirarea perioadei de zece ani, pretul acestor locuinte va creste cu 10-15%, in functie de amplasament, dar si de starea imobilului. Cred ca, pentru astfel de locuinte, preturile vor creste cu circa 15%, poate chiar si mai mult. Depinde unde sunt situate si de cum au fost intretinute casele, explica Ioan Ciordas, manager la agentia imobiliara Akont Company din Arad.

Aceste imobile sunt cautate in special de catre cetateni italieni care dupa ce cumpara casele le renoveaza imediat si le inchiriaza.
Locuintele mari, cu peste 4-5 camere se vand, la Arad incepand de la 55.000-60.000 euro, in functie de amplasament si dotari.
Bineinteles ca Bucurestiul nu putea lipsi de pe harta tranzactiilor cu imobile vechi. Desi nu exista statistici clare, se pare ca numarul imobilelor achizitionate pe baza Legii nr. 112/1995 se ridica la cateva zeci de mii. Conform reprezentantilor agentiei imobiliare Euroest, pretul unei case intr-o zona de lux a Capitalei variaza intre 1.000 si 2.000 de euro pe metru patrat, in functie de starea imobilului si locatia exacta.
Asemenea proprietati pot fi gasite in zonele Dorobanti, Centrul vechi Mantuleasa, Izvorul Rece, Domenii, Aviatorilor, Primaverii, Kiseleff, 1 Mai, Rosetti, Kogalniceanu si Sala Palatului.

Unde gasim si cat costa o casa veche

De obicei imobilele cumparate in baza Legii nr. 112/1995 sunt amplasate in zonele centrale si ultracentrale ale oraselor.
La Timisoara, astfel de case pot fi cumparate la preturi intre 1.000 si 1.200 euro/mp in zonele cetrale si 700-900 euro in celelalte zone. Piata Unirii, Piata Libertatii, Piata Victoriei, Iozefin sau Medicina sunt zonele unde se afla cladiri cu arhitectura de secol XIX.
La Brasov, pentru o casa veche cu arhitectura deosebita, puteti plati chiar si 100.000-150.000 de euro, in functie de starea fizica a imobilului si amplasament. Bineinteles ca si in acest oras tot zona centrala este intesata cu astfel de cladiri.
La Arad, apartamentele cu o camera in astfel de imobile costa circa 20.000 euro, pe cand cele cu 2-3 camere ajung la 35.000-40.000 euro. Locuintele mai mari, cu peste 4-5 camere, se vand incepand de la 55.000-60.000 euro, putand ajunge la 80.000-90.000 de euro. Costul variaza in functie de amplasament si confort.
In Capitala, o casa veche din Dorobanti, Primaverii sau Romana poate fi cumparata cu preturi intre 1.000 si 2.000 de euro pe metru patrat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri