Cateva zeci de mii de case achizitionate in baza Legii nr. 112/1995 ar putea intra pe piata tranzactiilor imobiliare, incepand de anul viitor urmand sa revigoreze zonele istorice.

Pana acum, aceste cladiri erau in special inchiriate, deoarece putini au fost cei care si-au asumat riscul de a cumpara un asemenea imobil. “Incepand cu anul viitor, vor aparea si primele tranzactii “curate”, pentru ca pana acum s-au folosit tot felul de metode, cum ar fi inchirierea pe termen lung cu promisiune de vanzare”, spune Estera Surugiu, director de marketing la agentia Casa Domi din Timisoara.

Odata cu ridicarea interdictiei de vanzare, agentiile imobiliare se asteapta ca astfel de cladiri sa fie cautate mai ales de firme, intrucat preturile vor fi ridicate, in ciuda faptului ca majoritatea cladirilor sunt vechi, unele cu structura subrezita. Spre exemplu, la Brasov, specialistii apreciaza ca cererea va fi mare datorita faptului ca spatiile se afla in zona istorica. Locatiile au vad comercial si sunt atractive pentru deschiderea unor birouri, sedii de firma, localuri sau hoteluri. Adrian Cheres, operator imobiliar pe piata din orasul de la poalele Tampei, crede ca daca pana acum asemenea cladiri erau totusi scoase la vanzare la preturi cu 40-50% mai mici in speranta ca vor putea fi vandute, acum pretul lor va creste foarte mult. O casa modesta, situata in centrul orasului poate costa si 100.000-150.000 de euro. Analistii apreciaza ca peste 1.000 de imobile din Brasov ce se aflau sub incidenta Legii nr. 112/1995 vor putea fi vandute.

Si la Timisoara, preturile ar putea creste, avand in vedere interesul sporit pentru apartamentele din cladiri istorice (cele mai multe in imobile preluate in baza Legii nr. 112). “In acest moment, pretul pentru o astfel de locuinta ajunge la 1.000 – 1.200 euro/mp in zona ultracentrala, si 700 – 900 euro/mp in celelalte zone”, precizeaza Estera Surugiu. Majoritatea investitorilor cumpara un apartament pentru ca e destul de greu sa achizitionezi in intregime un imobil, fiind vorba de mai multi proprietari. Apartamente sau imobile preluate in baza Legii nr. 112 pot fi gasite in orasul de pe Bega, in zona centrala, dar si in alte zone cum ar fi: Iozefin, Piata Traian, Piata Balcescu, Brancoveanu, Porumbescu sau Medicina. si in Arad, locuintele care fac obiectul Legii nr. 112/1995 sunt situate, aproape fara exceptie, in zona ultracentrala si centrala. Potrivit unor statistici, circa 5.000 de astfel de unitati ar putea intra pe piata in urmatorii ani.

Agentii imobiliari din Arad sunt de parere ca, odata cu expirarea perioadei de zece ani, pretul acestor locuinte va creste cu 10-15%, in functie de amplasament, dar si de starea imobilului. “Cred ca, pentru astfel de locuinte, preturile vor creste cu circa 15%, poate chiar si mai mult. Depinde unde sunt situate si de cum au fost intretinute casele”, explica Ioan Ciordas, manager la agentia imobiliara Akont Company din Arad.

Citeste si:

Aceste imobile sunt cautate in special de catre cetateni italieni care dupa ce cumpara casele le renoveaza imediat si le inchiriaza.
Locuintele mari, cu peste 4-5 camere se vand, la Arad incepand de la 55.000-60.000 euro, in functie de amplasament si dotari.
Bineinteles ca Bucurestiul nu putea lipsi de pe harta tranzactiilor cu imobile vechi. Desi nu exista statistici clare, se pare ca numarul imobilelor achizitionate pe baza Legii nr. 112/1995 se ridica la cateva zeci de mii. Conform reprezentantilor agentiei imobiliare Euroest, pretul unei case intr-o zona de lux a Capitalei variaza intre 1.000 si 2.000 de euro pe metru patrat, in functie de starea imobilului si locatia exacta.
Asemenea proprietati pot fi gasite in zonele Dorobanti, Centrul vechi – Mantuleasa, Izvorul Rece, Domenii, Aviatorilor, Primaverii, Kiseleff, 1 Mai, Rosetti, Kogalniceanu si Sala Palatului.

Unde gasim si cat costa o casa veche

• De obicei imobilele cumparate in baza Legii nr. 112/1995 sunt amplasate in zonele centrale si ultracentrale ale oraselor.
• La Timisoara, astfel de case pot fi cumparate la preturi intre 1.000 si 1.200 euro/mp in zonele cetrale si 700-900 euro in celelalte zone. Piata Unirii, Piata Libertatii, Piata Victoriei, Iozefin sau Medicina sunt zonele unde se afla cladiri cu arhitectura de secol XIX.
• La Brasov, pentru o casa veche cu arhitectura deosebita, puteti plati chiar si 100.000-150.000 de euro, in functie de starea fizica a imobilului si amplasament. Bineinteles ca si in acest oras tot zona centrala este intesata cu astfel de cladiri.
• La Arad, apartamentele cu o camera in astfel de imobile costa circa 20.000 euro, pe cand cele cu 2-3 camere ajung la 35.000-40.000 euro. Locuintele mai mari, cu peste 4-5 camere, se vand incepand de la 55.000-60.000 euro, putand ajunge la 80.000-90.000 de euro. Costul variaza in functie de amplasament si confort.
• In Capitala, o casa veche din Dorobanti, Primaverii sau Romana poate fi cumparata cu preturi intre 1.000 si 2.000 de euro pe metru patrat.

sursa: AGENTIILE IMOBILIARE