In Bucuresti, o companie plateste o chirie anuala de 57 euro/mp pentru spatiile industriale, ceea ce inseamna o chirie lunara de 4,75 euro/mp.

"Costul ocupational in sectorul industrial va fi relativ acelasi ca si in anul trecut. Procentul de neocupare pentru spatii industriale este de aproximativ 10 - 12% in prezent, fiind relativ ridicat comparativ cu anul 2008, cand acest grad de neocupare a fost de aproximativ 4%” a declarat Gabriel Sfetcu (foto), directorul departamentului industrial al Cushman & Wakefield Romania.

In cursul anului 2010, consultantii companiei estimeaza o usoara crestere a cererii de spatii industriale, predominante fiind cererile de spatii mici, cuprinse intre 1.000 mp si cel mult 2.500 mp.

“Parerea noastra este ca vom asista la o usoara crestere, de maximum 10% fata de 2009, a cererii de spatii destinate activitatilor de productie”, a adaugat Sfetcu.

Nivelul chiriilor din piata locala pentru segmentul logistic este mai mic comparativ cu cel inregistrat in Sofia, unde chiria anuala este de 61,11 euro/mp, insa este mai mare fata de Budapesta, unde o companie plateste anual 49,80 euro/mp.

Pe primele locuri in topul celor mai scumpe piete pentru spatiile industriale se claseaza Londa (200,28 euro/mp/an), Tokyo (151,73 euro/mp/an) si Hong Kong (145,89 euro/mp/an), potrivit raportului Cushman & Wakefield.

Cushman & Wakefield Romania este unul din cei mai importanti jucatori din piata de consultanta imobiliara, cu o cifra de afaceri 5,4 milioane de euro in 2008. Compania a anuntat recent ca a intermediat inchirierea unui suprafete 1.700 mp de spatii industriale in Centrul de distributie Monsena.