Fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI) a decis sa vanda inapoi grupului Avrig 35 o cladire de birouri din Constanta, inchiriata de catre banca Raiifeisen, valoarea tranzactiei fiind estimata la 5,8 milioane de euro, potrivit raportului financiar al fondului.
NEPI a preluat in urma cu doi ani 18 proprietati de la grupul Avrig 35, controlat de omul de afaceri Alexander Hergan, in schimbul a 46,3 milioane de euro. In total, Raiffeisen ocupa aproape 26.250 mp de birouri in cladirile detinute de NEPI, contractele de inchiriere fiind valabile pana in anul 2014.

Fondul de investitii a decis sa vanda inapoi proprietarului intial cea mai mare cladire, sediul Raiffeisen (foto) din Constanta, cu o suprafata inchiriabila de aproape 6.800 mp, pentru suma de 5,8 milioane de euro. Circa 2.200 de mp de birouri sunt neocupati in prezent, reprezentand 33% din suprafata proiectului.

“Cladirea ocupata de Raiffeisen Bank din Constanta este in proces de a fi vanduta inapoi catre proprietarul initial, intrucat contractul incheiat in 2008 intre NEPI si vanzator include aceasta optiune”, se arata in raportul financiar al NEPI.

Din aceasta suma, 2 milioane de euro vor reprezenta o rambursare a creditului luat pentru achizitia portofoliului de 18 proprietati.

Chiriile lunare incasate de NEPI in Romania in cursul anului 2009 au fost de 7,93 euro/mp pentru spatiile de retail, 7,18 euro/mp pentru birouri si 4,51 euro/mp pentru spatiile industriale.

Portofoliul inchiriat de Raiffeisen era evaluat la 41,3 milioane de euro, proprietatea din Constanta fiind evaluata la 6,4 milioane de euro. “In scopuri contabile, s-a presupus ca valoarea reala pentru cladirea din Constanta este egala cu pretul de exercitare al optiunii, respectiv 5,8 milioane de euro”, se mai arata in raportul NEPI.

Portofoliul de birouri al NEPI cuprinde 19 proprietati, dintre care una se afla in Germania, iar restul in Romania. Cele 19 proprietati totalizeaza 48.400 mp si au fost evaluate la aproape 44 milioane de euro, reprezentand 30,1% din valoarea totala a portofoliului NEPI.

La sfarsitul anului 2009, valoarea portofoliului detinut de NEPI era de 146 milioane de euro, totalizand 140.000 mp inchiriabili. Portofoliul din Romania a fost evaluat de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox, care a consiliat fondul NEPI si in tranzactia de preluarea a Eruopean Park Braila.

Din consiliul director al NEPI fac parte, printre altii, Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank, Martin Slabbert, managing director al NEPI, si Steven Van Den Bossche, co-fondator al BelRom.

Citeste si Ce planuri mai are fondul de investitii NEPI pentru Romania in 2010.

Sursa foto: avrig35.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri