„Noul program va functiona in paralel cu cel actual, insa va implica intr-o proportie mai mare proprietarii de apartamente, intrucat ne propunem sa acceleram anveloparea blocurilor”, a declarat Ioan Andreica, secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Recent, Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii, a anuntat ca statul ar putea garanta creditele contractate de proprietari pentru reabilitarea termica a apartamentelor, iar MDRT ia in calcul un tip de credit ”in conditii atractive”, de care sa beneficieze proprietarii care isi reabiliteaza locuintele.

Reabilitarea termica a unui bloc cu patru etaje si cu 20 de apartamente costa 61 de euro pe metru patrat, fara TVA, in conditiile in care se asigura placarea fatadelor exterioare cu polistiren ignifugat cu o grosime de 10 cm si tamplarie PVC, potrivit standardelor de cost realizate de MDRT.

Astfel, costul termoizolarii unei garsoniere este de 2.257 euro, al unui apartament de doua camere de 52 mp este de 3.172 euro, iar al unui apartament de trei camere cu o suprafata de 66 mp este de 4.026 euro.

Guvernul a anuntat in luna martie ca 110 de blocuri sunt in pregatire pentru intrarea in programul de finantare pentru reabilitare termica in acest an, totalizand 3.494 de apartamente.