Colliers: Companiile reiau pre-inchirierile de birouri

Dupa ce anul trecut nicio companie nu s-a incumetat sa pre-inchirieze spatii de birouri, primul trimestru din 2010 a adus o schimbare considerabila, circa 25% din totalul tranzactiilor avand in vedere cladiri ce urmeaza a fi livrate, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
“Tranzactiile cu spatii de birouri au crescut de trei ori in comparatie cu primul trimestru al anului 2009 si reprezinta mai mult de 70% din cererea totala de spatii inregistrata anul trecut. Schimbari notabile s-au petrecut pe segmentul de pre-inchirieri – de la nicio tranzactie inchisa in 2009, 25% din totalul inchirierilor in primul trimestru din 2010 au avut in vedere cladiri ce urmeaza a fi livrate”, se arata in analiza Colliers.

In ceea ce priveste oferta, in primele trei luni au fost livrate cu 80% mai putine cladiri de birouri fata de aceeasi perioada a anului trecut, suprafata totala finalizata fiind de 18.000 mp.

Cele mai importante tranzactii anuntate in acest an au fost reprezentate de UniCredit Tiriac Bank (15.000 mp), Sanador (11.735 mp) si Rompetrol (9.300). Cu exceptia acestor tranzactii, suprafata medie inchiriata de companii a scazut cu 50%.

Rata de neocupare pentru spatiile de birouri din Bucuresti a ramas constanta in primul trimestru, situandu-se la 18,5%, potrivit estimarilor Colliers.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand 294 de birouri in 61 de tari. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Citește și
Guvernul promite finanțarea chiriilor pentru retailerii din mall-uri
Setari Cookie-uri