Ceea ce acum 10 ani nu reprezenta decat un teren viran inconjurat de padure, a devenit astazi noua zona rezidentiala a Bucurestiului, detinand un procentaj covarsitor de aproximativ 80% din totalul noilor constructii rezidentiale din intreaga capitala.

1995, inceputul dezvoltarii zonei Pipera-Tunari

Dezvoltarea zonei a inceput odata cu proiectul Baneasa Residential Park in 1995, un proiect de 70 de vile ce a impus noi standarde pe piata datorita atat locatiei, intr-o zona verde si linistita, cat si a facilitatilor de inalt nivel calitativ.

In acel an, cand zona era la inceputul dezvoltarii sale, pretul terenurilor era foarte mic, variind intre 5 si 10 Euro/mp. Datorita existentei terenurilor cu suprafete generoase precum si a nivelului scazut al preturilor, zona a inceput sa cunoasca un boom, aici fiind construite numeroase proiecte atat de dimensiuni mici (vile pentru uz propriu) cat si complexuri rezidentiale de peste 50 de vile cu facilitati de lux, pretul terenurilor ajugand acum la un nivel 150-200 Euro/mp, explica Ciprian Hrisca, senior broker, departamentul investitii si terenuri din cadrul Eurisko.

Ce s-a construit

Astfel, pe masura ce cererea pentru spatii de lux - venita initial din partea companiilor multinationale pentru managementul expatriat - a crescut, a aparut si oferta care sa satisfaca aceasta cerere. Proiectele noi construite au constat strict in ansambluri de vile, blocurile de apartamente fiind excluse din cauza regimului de inaltime impus de prezenta aeroportului in zona. Aici s-au construit proiecte precum: North Star Mansion, Forest Park Villas, ansamblurile Impact, cele 3 dezvoltari ale Ibiza, Clima Systems, Baneasa Townhouses, Imperial Mansion, etc.
Suprafetele vilelor construite in aceasta locatie variaza de la 100 mp pana la spatii generoase de 600 mp. Odata ce zona s-a dezvoltat rezidential au aparut si proiecte de birouri precum si de spatii comerciale. Zona de sud a soselei Pipera Tunari impreuna cu Strada Iancu Nicolae s-a dezvoltat preponderent rezidential, in timp ce partea de nord a cunoscut o dezvoltare pe segmentul de birouri. Totodata, in zona rezidentiala si-au facut loc si alte proiecte de lux cum ar fi: mall-ul Jolie Ville de pe strada Iancu Nicolae, Scoala Americana sau Gradinita Mark Twain, mai spune Ciprian Hrisca.

Cine a investit

Se disting patru tipuri de cumparatori care au achizitionat terenuri in aceasta zona. Ponderea cea mai mare - 40%- o au persoanele private care au cumparat pentru uz propriu loturi mici intre 500 si 2.000 mp. 30% dintre cumparatorii terenurilor din aceasta zona sunt reprezentati de catre dezvoltatori, care au cumparat loturi de minim 5.000 mp, unde au construit ansambluri rezidentiale de vile. O a treia categorie - 20% - o reprezinta micii investitori care au achizitionat loturi mari, le-au parcelat, le-au adus imbunatatiri si apoi le-au revandut. Ultima categorie 10% - este reprezentata de speculantii care au achizitionat terenuri fara sa le aduca imbunatatiri, asteaptand doar sa creasca preturile zonei pentru a revinde.

Avantajele vs dezavantaje ale zonei

Complexurile dezvoltate aici au impus noi standarde pe piata datorita avantajelor pe care aceasta locatie le are: o zona linistita, inconjurata de padure, cu spatii verzi in abundenta, departe de zgomotul si poluarea din centrul orasului. Astfel, conceptul de lux a inceput sa fie asociat cu spatii largi, generoase, zone verzi si linistite, finisaje de cea mai buna calitate si facilitati precum: piscina, sauna, teren de sport, etc. Dezavantajele zonei sunt legate de faptul ca aglomerandu-se foarte mult, infrastructura nu mai face fata. Strazile au devenit subdimensionate iar traficul din ce in ce mai mare creandu-se ambuteiaje. Insa, din fericire exista cateva proiecte ale autoritatilor pentru a corecta aceste minusuri. Astfel, se intentioneaza construirea unei pasarele peste calea ferata care traverseaze strada Petricani, iar un alt proiect prevede latirea soselelor. De asemeni, construirea viitoarei autostrazi spre Brasov va facilita accesul in oras. In ciuda dezavatantajelor, locatia ramane principala zona de noi dezvoltari rezidentiale din capitala, concluzioneaza Ciprian Hrisca.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri