Daca la sfarsitul primului trimestru, indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.211 euro/mp, valoarea medie pentru luna aprilie este de 1.201 euro/mp, in scadere cu 0,8% fata de luna precedenta si cu 41,6% mai mica fata de martie 2008, perioada de varf a pietei.

“Cumparatorii nu au validat preturile in crestere afisate in ultimul timp, iar consecinta fireasca a acestui fapt o reprezinta revenirea pe panta descendenta. Pentru moment, cei care au reactionat au fost cu precadere dezvoltatorii, insa reactia lor va influenta cu siguranta si pretul apartamentelor vechi“, este de parere Adrian Erimescu, director general al portalului imobiliare.ro.

Pretul apartamentelor noi din Bucuresti a scazut cu 4,1%% in ultima luna, coborand pana la 1.445 euro/mp de suprafata utila, in timp ce pretul locuintelor vechi a ramas la nivelul lunii martie, de 1.241/euro mp de suprafata utila.

Preturi mai mici si pentru apartamentele din tara

In Brasov, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare era in luna aprilie 935 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu aproape 2% fata de luna trecuta. “Cu o valoare medie de 927 euro/mp util, apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene sunt mai ieftine decat apartamentele vechi”, sustin cei de la imobiliare.ro.

Cluj-Napoca ramane singurul mare oras din tara in care au fost inregistrate cresteri constante ale pretului mediu cerut pentru apartamente. Astfel, aprilie este a treia luna consecutiva in care preturile au urcat, ajungand la valoarea de 1.056 euro/mp util, in crestere cu 1,8% fata de luna precedenta.

Si apartamentele din Constanta s-au ieftinit cu 1,3% in luna aprilie, pretul mediu coborand pana la 1.022 euro/mp de suprafata utila. Pentru locuintele noi, preturile au scazut cu aproape 7% in ultima luna, pana la 986 euro/mp util de la 1.058 euro/mp, fiind sunt considerabil mai ieftine fata cele vechi, al caror pret mediu este de 1.030 euro/mp.

In Iasi, valoarea medie pentru apartamente a fost de 919 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu 2,4% fata de luna martie. “Apartamentele noi au cunoscut o scadere record pentru un interval de timp asa de scurt: 7,7%. Aceasta scadere a diminuat diferenta dintre pretul apartamentelor noi si al celor vechi: 943 euro/mp utili in cazul apartamentelor noi, fata de 913 euro/mp de suprafata utila pentru apartamentele vechi”, potrivit analizei citate.

In Timisoara, pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila a scazut cu 2% in luna aprilie, pana la valoarea de 942 euro. Cea mai mare scadere a fost inregistrata la apartamentele noi, care s-au ieftinit cu 6,7% in luna aprilie.

Indicele imobiliare.ro este calculat zilnic in baza ofertelor introduse in ultimele 7 zile fata de ziua de raportare, la nivel national si ia in calcul, in medie, 22.000 de oferte publicate lunar in 41 de judete.