Numarul apartamentelor executate silit de catre banci va creste considerabil daca anuntul presedintelui Traian Basescu privind reducerea salariilor din sectorul public cu 25% va fi pus in practica, iar cele mai multe victime vor proveni din sectorul bugetar, a declarat analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.
“In primul rand, aceasta masura va reduce semnificativ decizia de cumparare in randul bugetarilor, care, odata ce vor avea salarii mai mici, se vor gandi cu greu la un credit ipotecar. In plus, nu vor avea siguranta ca nu-i asteapta si alte scaderi salariale. In al doilea rand, va creste numarul apartamentelor executate silit, intrucat multi angajati ai sectorului public nu vor mai avea cu ce sa isi plateasca ratele la banci”, a declarat analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu (foto).

El crede ca la cel mult doua luni de la punerea in practica a scaderiii salariale pentru cei din sectorul public numarul executarilor silite va incepe sa creasca. Astfel, intreaga piata rezidentiala va fi afectata si cum cele mai multe tranzactii sunt cu apartamente vechi, analistul considera ca aceasta piata va fi principala victima.

Cu toate acestea, Zilisteanu este de parere ca decizia de a reduce salariile din sectorul public, pensiile si ajutorul de somaj reprezinta o masura mai buna fata de proiectul anterior, care includea majorarea TVA si a cotei unice. Noua masura loveste in cei care consumau cel mai mult din buget, in timp ce majorarea TVA si a cotei unice afecta pe toata lumea, precizeaza Zilisteanu, subliind ca elimina totodata “aberatia conform careia salariile de la stat erau mai mici fata de cele din mediul privat”.

In ceea ce priveste sfatul presedintelui catre bugetarii cu salariile micsorate, de a se indrepta catre sectorul privat unde ar putea avea venituri mai mari, analistul imobiliar crede ca sansele acestor angajati sunt aproape nule.

“Nu pot sa nu remarc malitiozitatea din tonul presedintelui, a carui declaratie este vadit ironica. Sa fim realisti: bugetarii nu au avut in ultimii ani provocari pe plan profesional, s-au plafonat si nu au invatat lucruri noi. In plus, piata muncii este intr-un dezechilibru total din punctul de vedere al cererii versus oferta, iar cei din sectorul privat au de unde alege”, a mai adaugat Ion Zilisteanu.

Sursa foto: imopedia.ro


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri