Desi stocul nou de 280.000 mp este mai mic fata de livrarile din anii anteriori, acesta este totusi o suprafata semnificativa ce nu poate fi absorbita in conditiile actuale ale pietei. In plus, cea mai mare parte din aceasta suprafata este programata spre livrare in zonele secundare si periferice ale Bucurestiului, astfel incat se anticipeaza ca nivelul chiriilor va scadea din nou in aceste zone, intr-un ritm mai lent decat in 2009, se arata in raportul citat.

In prezent, chiriile medii pentru birourile de clasa A situate in zona centrala sunt 190-220 euro/mp/an, pentru proprietatile de clasa B situate in zone atractive chiriile variaza intre 140-170 euro/mp/an, in timp ce in zonele secundare coboara la 120-140 euro/mp/an. Cele mai scazute chirii sunt in zonele secundare si la periferie, unde reteaua de transport public este slab reprezentata.

“Periferia sau zonele secundare sunt mai putin cautate de companiile dornice sa isi schimbe sau sa isi extinda birourile, din cauza infrastructurii de proasta calitate si distanta mare fata de reteaua de transport public. Preferinta chiriasilor s-a mutat pe cladirile finalizate, in detrimentul pre-inchirierilor care sunt considerate mai riscante in actualul context economic”, se mentioneaza in raportul BNP Paribas Real Estate.

BNP Paribas Real Estate este prezenta in 29 de tari, inclusiv prin aliantele sale (parteneriate comerciale cu Austria, Canada, Cipru, Statele Unite, Grecia, Irlanda de Nord, Japonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Rusia si Ucraina), avand 129 de birouri la nivel mondial. In Romania, BNP Paribas Real Estate, fosta Atisreal, a raportat in 2008 afaceri de 2,34 milioane de euro.

Citeste si Volumul inchirierilor de birouri a crescut cu 20% in primul trimestru.