Membrii Guvernului au decis ieri amanarea proiectul de ordonanta de urgenta privind introducerea certificatelor energetice in tranzactiile imobiliare, care urma sa intre in vigoare din data de 15 iunie.
Guvernul a amanat aprobarea Ordonantei de Urgenta privind obligativitatea certificatelor energetice in trazactiile de vanzare-cumparare, precum si in cele de inchirere. Noul termen nu a fost stabilit inca, potrivit comunicatului Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin:

• consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat;

• eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

Certificatul mai contine o serie de recomandari pentru imbunatatirea calitatii locuintei, din punctul de vedere al consumurilor energetice.

„Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2an. Tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire, stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, este de sub 100 kWh/mp/an”, se mai arata in comunicatul citat.

Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate. Pana la 30 aprilie 2010, au fost atestati tehnico-profesional ca auditori energetici pentru cladiri 767 de specialisti.


Citeste si Dezvoltatorii care livreaza apartamente fara certificat energetic risca amenzi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri