Anul trecut au fost vandute 1.300 de apartamente noi in Bucuresti, in scadere cu 60% fata de numarul unitatilor vandute in anul 2008 si cu 80% mai putine fata de varful atins in 2007, respectiv 7.000 de locuinte, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Din cele 7.000 de locuinte vandute in 2007, 5.600 au fost cumparate de investitori si doar 1.400 de unitati au fost achizitionate de cumparatorii finali.

In 2008, au fost vandute 3.600 de apartamente noi, dintre care 1.080 au ajuns la investitori si 2.520 la cumparatorii finali. Investitorii care au continuat sa cumpere in primul trimestru din 2008 au facut-o mai mult din inertie, spun cei de la Colliers.

“In 2009, numarul de locuinte noi vandute a scazut la 1.300 de unitati, insa investitorii speculativi au disparut complet din piata rezidentiala. In primul semestru, au fost vandute 500 de apartamente, iar in al doilea semestru, 800 de unitati, cresterea datorand-use in principal programului Prima Casa”, a declarat Stefania Baldovinescu (foto), manager in cadrul diviziei de consultanta al Colliers International.

Analiza Colliers a inclus proiectele rezidentiale cu peste 200 de unitati. Cele 1.300 de locuinte vandute reprezinta cererea reala de locuinte pentru Bucuresti.

In ceea ce priveste cererea potentiala, Bucurestiul este in urma comparativ cu alte capitale din regiune, precum Varsovia, Praga sau Budapesta, arata analiza citata. Astfel, in timp ce in Bucuresti, stocul de unitati pe 1.000 de locuintori este de 404 locuinte, in Varsovia stocul urca la 468, in Praga la 484, iar in Budapesta ajunge la 491 de locuinte pe 1.000 de persoane.

La sfarsitul anului trecut, oferta de apartamente noi nevandute din Bucuresti era de 9.000 de unitati, 6.000 de unitati provenind de la dezvoltatori si alte 3.000 de la investitori, potrivit unei analize mai vechi a Colliers.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand 294 de birouri in 61 de tari. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri