“In Romania, in ultimii 20 de ani nu s-a facut nici o investitie semnificativa in domeniul imbunatatirii randamentelor centralelor termice de cartier (co-generare) sau izolarii termice a locuintelor, preferandu-se solutia mult mai simpla la prima vedere, dar dezavantajoasa economic, al subventiilor de-a valma fara a se tine seama de nivelul veniturilor beneficiarilor”, scrie Adrian Crivii pe blogul companiei Darian.

Seful Darian se asteapta ca in aceasta iarna, multe din familiile ce locuiesc in apartamente cu o vechime de 30-40 de ani sa intampine dificultati serioase si restante in plata intretinerii.

Deprecierile importante, fie fizice, precum uzura, lipsa reparatiilor curente si capitale, fie functionale, precum lipsa confortului termic si costuri mari de intretinere, vor face ca valoarea acestor locuinte sa scada dramatic in urmatoarea perioada, efect amplificat si de scaderea accentuata a puterii de cumparare a populatiei, adauga Crivii.

“Multe apartamente din cartierele vechi, in special cele din periferii nu foarte bine locate sau cartierele muncitoresti, se vor degrada semnificativ. Ar fi posibil ca, in perioada urmatorului an, in perspectiva adancirii crizei, valoarea acestora sa mai scada cu 20-25% ajungand la preturi de 500-700 euro/mp, la acelasi nivel cu cele noi, construite in zonele periferice adiacente oraselor”, a incheiat Adrian Crivii.