In primul trimestru al anului, in Bucuresti a fost inchiriata o suprafata de circa 75.000 mp de spatii de birouri, aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut. Preluarea anuala birouri poate atinge pana 170.000 mp, daca cererea companiilor din sectorul financiar-bancar se va mentine, arata o analiza a consultantului imobiliar Jones Lang LaSalle.
In primul trimestru preluarea de spatii de birouri a inregistrat aproximativ 75.000 mp, aproape dublu in comparatie cu suprafata inchiriata in aceeasi perioada a anului 2009.

“Cele mai active industrii sunt cele din domeniul bancar si al productiei care cumuleaza 52% din volumul inchirierilor. Previzionam pentru 2010 o usoara, dar notabila, revenire a activitatii de inchiriere, astfel ca inchirerea anuala este estimata la 150.000-170.00 mp”, sustin consultantii Jones Lang LaSalle.

Sectorul bancar a dat semne neasteptate de revigorare in ceea ce priveste cererea pentru spatii de birouri: cateva banci importante si-au anuntat planuri de extindere sau consolidare. In mod similar, cateva companii din domeniul medical privat sunt interesate de extinderea sau deschiderea de noi operatiuni in Bucuresti, se mai arata in raport.

Rata medie de neocupare pentru spatiile de birouri de clasa A si B a atins un nivel record de 19%. “Exista in continuare o discrepanta intre spatiile libere de clasa A (13%) si cele de clasa B (24%). In plus, in zonele limitrofe ale orasului , precum Pipera Nord si Pipera City, rata de neocupare este si mai mare, stabilizandu-se la 34%, respectiv la 28,2%”,mai spun cei de la Jones Lang LaSalle.

In acest an, pe piata de birouri din Bucuresti este asteptata finalizarea unei suprafete de 260.000 - 280.000 mp, peste zece proiecte fiind propuse spre livrare la mijlocul anului. Din totalul ofertei, numai 20% este pre-inchiriata. In functie de zona, coridorul Floreasca Barbu Vacarescu va contribui cu 21% la oferta, urmat de zona de centru-nord, inclusiv zona centrala de afaceri (CBD), care va contribui cu 20%.

Jones Lang LaSalle este una din cele mai mari companii de consultanta imobiliara din piata locala, cu o cifra de afaceri de circa 2,8 milioane de euro pentru 2008. La nivel global, compania este prezenta in 60 de tari, avand 180 de birouri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri