Pe piata inchirierilor de birouri din Capitala, anul trecut s-au tranzactionat circa 100.000 mp, jumatate din suprafata inchiriata in 2008. Cele mai active companii au fost cele din sectorul financiar, urmate de institutiile publice, potrivit unui raport al consultantului imobiliar The Advisers/Knight Frank.
Numarul tranzactiilor de inchiriere din piata de birouri a inceput sa creasca in a doua jumatate a anului, indicand o imbunatatire a pietei, care ar putea continua si in acest an. Circa 25% din cererea de spatii de birouri a provenit din partea companiilor sectorul financiar, in timp ce institutiile publice si companiile din industria serviciilor au reprezentat o cerere de cate 20%.

“Comparativ cu anii trecuti, observam doua schimbari importante in ceea ce priveste cererea de spatii de birouri: intrarea unei noi categorii in top 5, reprezentata de institutiile publice, precum si o scadere considerabila a cererii provenita din partea companiilor auto”, a explicat Horatiu Florescu (foto), presedinte & CEO al companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank.

Cea mai mare tranzactie incheiata in 2009 a fost reprezentata de Banca Romaneasca, controlata de National Bank of Greece, care a inchiriat o suprafata de 15.000 mp in cladirea BOC Tower. Proiectul este amplasat in apropierea bulevardului Dimitrie Pompeiu si apartine companiei RREEF Real Estate, parte a grupului german Deutsche Bank.

Pe locul al doilea in topul tranzactiilor se afla Primaria Municipiului Bucuresti, care a inchiriat 12.556 mp in cladire Riverside Tower, amplasata pe Splaiul Independentei, in apropiere de statia de metrou Grozovesti. Imobilul a fost dezvoltat de grecii de la Iliotomi Grup si preluat ulterior de fondul austriac de investitii Immoeast.

Compania nationala de transport al energiei electrice Transelectrica se afla pe locul al treilea, dupa ce a inchiriat o suprafata de 6.730 mp in cladirea Platinum Center, dezvoltata de israelienii de Dagesh Group in apropiere de Piata Unirii.

Pe locul patru se afla Primaria Sectorului 1, care a inchiriat o suprafata de 6.235 mp intr-o cladire amplasata pe drumul national Bucuresti-Ploiesti, in timp ce Publimedia, divizia de publishing a trustului de presa MediaPro, a inchiriat 6.000 mp pe strada Aurel Vlaicu nr.62-64.

Astfel, doar cinci tranzactii au depasit anul trecut suprafete de 5.000 mp. Ultimele cinci locuri sunt ocupate de: o companie farmaceutica (3.500 mp in cladirea Izvor 80), compania de cercetare GfK (3.000 mp in BOC Tower), Romexterra Bank (2.700 mp in cladirea Elefterie 18), compania de telecomunicatii Ericsson (2.300 mp in complexul West Gate Park) si British American Tobacco (2.100 mp in Baneasa Business Park).

In ceea ce priveste chiriile pentru cladirile de clasa A, acestea au variat intre 10-12 euro/mp in zonele periferice, 14-16 euro/mp pentru spatiile semi-centrale si intre 16-18 euro/mp pentru cladirile din centrul Capitalei. La acestea, se adauga costurile serviciilor, cuprinse intre 3,5 si 5 euro/mp.

“Pe langa reducerile de chirie, proprietarii au oferit diverse stimulente pentru a atrage noi chiriasi sau pentru a-i pastra pe cei actuali. Cel mai des intalnite au fost perioadele fara chirie, fit-out contributions (nr: ajutor la amenajarea spatiului inchiriat), optiunea de a parasi spatiul sau contracte de inchiriere pe termen mai scurt. Au fost si cazuri cand noii proprietari au platit penalitatile chiriasilor catre vechii proprietari pentru ca acestia sa poata parasi spatiul”, a incheiat Florescu.

Anul trecut, compania The Advisers/Knight Frank a intermediat patru din cele 10 tranzactii: Publimedia, compania farmaceutica, Romexterra Bank si British American Tobacco (BAT), totalizand 14.300 mp. Celelalte sase tranzactii au fost incheiate direct, intre proprietar si chirias.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri