Costul mentenantei pentru spatii comerciale este cuprins intre 3,50 euro/ mp/ luna si 7,50 euro/ mp/ luna, cuprinzand servicii de securitate, curatenie, intretinere, electricitate, climatizare (racire/incalzire) si alte costuri legate de spatiile comune, explica Brigitte Schmitt (foto), coordonatorul departamentului de property management in cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

„In centre comerciale, chiriasii au un mare avantaj: o parte din costurile de securitate, curatenie, electricitate, intretinere a spatiilor comune sunt platite de proprietar si numai diferenta se distribuie chiriasilor sub forma de service charge. Prin economii si optimizarea consumurilor, reducerea costurilor la fiecare din aceste pozitii ar putea fi de 20-30%, la care se adauga in unele cazuri alti 20-30%, din renegocierea tarifelor”, spune Schmitt.

In plus, masurile de reducere a costurilor din ultima perioada au coincis cu scaderea ratei de ocupare si cu aplatizarea chiriilor, ceea ce a crescut, semificativ uneori, costurile proprietarului.

In ceea ce priveste reducerea costurilor, proprietarii trebuie sa pastreze echilibrul intre mentinerea calitatii serviciilor si reducerea cheltuielilor de curatenie, paza, marketing, astfel incat sa nu introduca masuri de reducere a costurilor care ar putea afecta negativ proprietatea, spune Brigitte Schmitt.

“Amanarea unor mici lucrari de renovare sau de amenajare peisagistica este o masura pe termen scurt, cu efect imediat. Unii actori din piata au redus orele de functionare in cadrul centrelor comerciale, ceea ce constituie o masura drastica si ar trebui gandita indelung inainte de aplicare, intrucat clientii sunt familiarizati cu programul de lucru existent si ar putea percepe schimbarea ca pe un disconfort”, subliniaza sefa departamentului de property management al DTZ Echinox.

Citeste mai multe despre Ce trebuie sa stii despre administrarea unui spatiu comercial.