Chiriile spatiilor comerciale din Bucuresti au scazut cu 33% in ultimii doi ani si cu aproape 25% in ultimul an. Astfel, daca la mijlocul lunii mai 2008 pretul mediu cerut pentru inchirierea unui spatiu comercial era de 42 euro/mp, la mijlocul aceleasi luni mai a.c, valoarea pretului mediu a ajuns la 28 euro/mp.

“Oferta este mare, atat in Capitala cat si in principalele orase din tara, iar cererea s-a redus simtitor. O consecinta fireasca a acestui fapt este scaderea pretului“, spune Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro.

In Brasov, chiria medie ceruta pentru un spatiu comercial era de 20 euro/mp la jumatatea lunii mai 2008. Reducerile de pret s-au produs treptat, mentinandu-se o valoare destul de ridicata, de 15 euro/mp, pana in luna ianuarie a acestui an, dupa care a urmat un nou val de scaderi. In prezent, proprietarii spatiilor comerciale brasovene cer in medie 13 euro/mp, in scadere cu 35% fata de varful atins in 2008.

Spre deosebire de evolutia sectorului rezidential, preturile chiriilor la spatiile comerciale din Cluj-Napoca au cunoscut un trend descrescator constant in ultimele 24 de luni. Daca in mai 2008 pretul mediu de inchiriere solicitat de proprietarii spatiilor comerciale era de 28 euro/mp, in prezent aceasta valoare a ajuns la 20 euro/mp, inregistrandu-se o scadere de aproape 29%, se mai arata in comunicatul imobiliare.ro.

La inceputul crizei economice, chiria medie ceruta pentru spatiile comerciale din Constanta era de 15 euro/mp. Minimul atins pana acum a fost inregistrat in luna februarie a acestui an, cand valoarea chiriei ajuns la 9 euro/mp, cu 40% mai putin. In prezent, pretul mediu cerut pentru inchirierea spatiilor comerciale din Constanta este de 10 euro/mp.

“Si in Iasi, pretul de inchiriere al spatiilor comerciale a urmat acelasi trend scadere ca si in majoritatea celorlalte mari orase ale tarii. Daca la mijlocul lunii mai 2008, pretul mediu cerut era de 20 euro/mp, in luna mai a acestui an proprietarii se declarau satisfacuti si cu 11 euro/mp. De altfel, Iasiul inregistreaza cea mai mare rata de scadere: 45%. Doar in ultimele 12 luni, pretentiile proprietarilor ieseni au scazut cu peste 20%”, mai spun cei de la imobiliare.ro.

In Timisoara per ansamblu, in ultimele 24 de luni, pretul cerut pentru inchirierea spatiilor comerciale au scazut cu 13%, de la 15 euro/mp, pana la 13 euro/mp. In primavara anului trecut insa, pretul mediu inregistrat era de 16 euro/mp, mai mare decat la inceputul crizei.

Citeste si Ce trebuie sa stii despre administrarea unui spatiu comercial.