21 Mai 2010

Consultantii: Falimentul unui mall nu este o surpriza. Multe proiecte nu vor rezista

La sfarsitul lunii trecute, compania MLS Proiect Oradea, dezvoltatorul centrului comercial Tiago Mall Oradea, a intrat in procedura de faliment, urmand sa fie scos la vanzare in cadrul unei licitatii la inceputul lunii iunie. Consultantii imobiliari spun insa ca aceasta situatie nu este o surpriza pentru piata locala de retail, intrucat multe proiecte amplasate in afara oraselor nu vor putea rezista.

Prima licitatie, pe 3 iunie

Pe 30 aprilie, Tribunalul Municipiului Bucuresti a dispus inceperea procedurii falimentului companiei MLS Oradea, partea a grupului irlandez Miva, aflata in procedura de insolventa inca din toamna anului trecut.

MLS Oradea, dezvoltatorul centrului comercial Tiago Mall Oradea, va fi scos la vanzare luna viitoare, in cadrul unei licitatii al carei pret de vanzare este de 35,5 milioane de euro plus TVA, potrivit Casei de Insolventa Transilvania, desemnata lichidator judiciar.

“Pentru ei, falimentul a fost singura solutie, intrucat nu se puteau reorganiza. A fost realizat un raport de evaluare de catre compania Colliers International si s-a stabilit valoarea de 35,5 milioane de euro. Prima licitatie va avea loc pe 3 iunie”, a declarat Andreea Anghelof, partener in cadrul Casei de Insolventa Transilvania.

La inceputul anului 2009, Mivan Development, dezvoltatorul proiectului Liberty Center din cartierul Rahova, si grupul Moritz au anuntat ca vor creste cu 10% investitia programata pentru Tiago Oradea, pana la 66 milioane de euro, motivul fiind introducerea unui patinoar permanent. La acea vreme, proiectul era inchiriat in proportie de 50-55%, agentul exclusiv de inchiriere fiind tot compania de consultanta imobiliara Colliers International.

“Vom continua investitiile pe care ni le-am propus in Romania cu toate problemele actuale de pe piata financiara. Nu vom renunta in nici un caz la proiectele noastre”, spuneau in toamna anului 2008 reprezentantii Mivan Development. In aceea perioada, dezvoltatorul isi propunea sa inaugureze mall-ul de la Oradea in anul 2009 si, in total, sa deschida trei centre comerciale pana in 2011.


"Situatia Tiago Mall Oradea nu este o surpriza"

Situatia Tiago Mall Oradea nu este o surpriza, afirma Oana Iliescu (foto), joint managing director al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox. Un centru comercial dezvoltat in afara orasului, pe verticala, cu doua niveluri, fara o ancora puternica de food si fara masa critica, respectiv un minim relativ de 25.000 mp inchiriabili, nu putea sa functioneze nici in conditii normale de piata.

“Deznodamantul acestui proiect era previzibil, intrucat vizavi s-a dezvoltat un alt centru comercial (n.r: ERA) pe o suprafata mult mai mare si cu o ancora puternica de food (n.r: Carrefour), iar in interiorul orasului exista un centru comercial (n.r: Lotus) unde se regasesc deja majoritatea retailerilor internationali care continua expansiunea, precum Carrefour, Hervis, New Yorker, Deichmann, Takko, Deichmann, Douglas sau Orsay”, explica Iliescu.

Cristian Ustinescu, seful departamentului de investitii al DTZ Echinox, este de parere ca pozitionarea pe o piata supra-aglomerata, intre doua centre comerciale existente, a fost o greseala de strategie. In ceea ce priveste potentialul interes al investitorilor pentru achizitia unui astfel de proiect, situatia nu este deloc usoara, intrucat riscul asociat unui eventual succes comercial este destul de mare.

“Probabil si investitia intr-o re-conversie sau oferirea unui pachet atractiv unor chiriasi de tip discount ar insemna o reducere semnificativa la valoarea contemplata intial de dezvoltator si de banca finantatoare. Creativitatea si motivatia propice pot trezi la viata un proiect aflat in «coma» Daca banca si actualul proprietar inteleg asta, cred ca se poate face o echipa puternica pentru a regenera acest proiect sau oricare altul aflat intr-o situatie similara”, explica Ustinescu.


Mall-urile la marginea oraselor nu vor rezista

Razvan Gheorghe (foto), managing parter al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Romania, este de parere ca principalul motiv pentru situatia nefericita in care se afla cateva centre comerciale aflate in insolventa, dar si a altor proiecte cu un nivel foarte scazut de performanta este criza economica existenta in Romania.

Scaderea drastica a cererii de spatii comerciale din partea comerciantilor locali si internationali reprezinta un efect pe termen mediu al scaderii puterii de cumparare si al scaderii apetitului de consum si creditare al populatiei, spune seful Cushman & Wakefield.

“Proiectele de shopping mall in afara orasului, asa cum sunt ele vazute in tari dezvoltate din Europa Centrala, s-au dovedit a fi in Romania nesustenabile; nu atat din cauza distantelor, cat mai mult din cauza lipsei infrastructurii si al unui grad scazut de detinere de autoturisme proprii, in special in orasele din provincie”, adauga Razvan Gheorghe.

Tiago Mall Oradea in cifre
  • 60-66 milioane de euro investitia
  • 25.000 mp inchiriabili
  • 46.600 mp construiti
  • 35,5 milioane de euro plus TVA pretul de pornire a licitatiei



Citeste si