Numarul tranzactiilor in localitatile de la marginea oraselor a crescut cu 50% in 2005
Explozia preturilor terenurilor din interiorul oraselor a generat aparitia unor noi poli de interes la 20-30 de kilometri in afara localitatilor. In aceste locatii costurile de achizitie sunt aproape la jumatate, iar potentialul de dezvoltare este semnificativ.

Dezvoltarea unor noi cartiere de locuinte bine conturate in aceste noi zone va depinde foarte mult de crearea infrastructurii, de existenta utilitatilor si a cailor de acces.
Jeni Dragomir presedinte Perfect Casa


Pentru o persoana cu venituri medii, cumpararea unui teren sau a unei case in oras a devenit o misiune aproape imposibila. Evolutia halucinanta a preturilor a facut ca satele si comunele aflate in apropierea marilor orase sa fie foarte cautate. Pe de alta parte, extinderea interesului dincolo de granitele oraselor s-a realizat si din cauza suprafetelor prea mici de teren care sa poata satisface nevoile cumparatorilor. Aceasta evolutie a dus insa la cresterea preturilor intr-un ritm destul de rapid. Spre exemplu, in Domnesti, una dintre cele mai cautate comune de langa Bucuresti, acum doi ani terenurile bune se vindeau cu 10-20 de euro metru patrat. Acum, preturile ajung si la 60-70 de euro metrul patrat.

Analistii de la Regatta sunt de parere ca trendul va continua, insa mult mai lent si cu precadere in zonele unde preturile nu au atins nivelul maxim. Zone secundare, precum cele sudice ale Capitalei care se dezvolta lent , vor deveni in curand foarte interesante pentru investitori, releva o analiza a companiei Regatta. In ceea ce priveste cumparatorii si investitorii, o mare parte dintre acestia sunt pasivi, acumuland mari suprafete de teren pe care nu le vand mai departe asteptand sa creasca si mai mult pretul proprietatilor. Oferta cea mai intensa este pe segmentele terenurilor rezidentiale si industriale. Dezvoltarea unor noi cartiere de locuinte bine conturate in aceste noi zone va depinde foarte mult de crearea infrastructurii, existenta utilitatilor, a cailor de acces, spune Jeni Dragomir, presedintele agentiei imobiliare Perfect Casa.

In jurul Bucurestiului, cea mai mare cerere pe segmentul rezidential se concentreaza pe localitatile Otopeni, Corbeanca, Buftea, Chitila, Chiajna-Rosu, Crevedia, Dragomiresti, Domnesti, Popesti-Leordeni, Pantelimon si Voluntari. Cererea va fi diferentiata in functie de dezvoltarea retelelor de drumuri si utilitati, mai precizeaza studiul Regatta. La Brasov, noile zone de interes sunt cartierul Tractorul, cartierul Stupini si zona de langa Drumul Poienii.

Numarul tranzactiilor s-a dublat in aceste zone, cumparatorii dorind sa-si asigure cate o parcela de teren sau chiar o casa, stiind ca in perioada urmatoare vor fi cresteri de preturi semnificative, spune Zoltan Haller, directorul agentiei Zoltim Trading din Brasov. si in Timisoara, pe langa zonele deja cunoscute: Braytim, Lidia-Mures, Calea Urseni, si Dumbravita, in ultima perioada au aparut puncte de interes in jurul orasului: Calea Aradului, Sacalaz, Mosnita Noua, Ghiroda.

Cumpara parcele in aceste zone in special cei care investesc intr-un teren pe care urmaresc sa-l revanda, spune Estera Surugiu de la Casadomi. Chiar daca in multe din noile zone de interes preturile au crescut in ultimul an, oferta este inca convenabila in raport cu preturile de sute sau chiar mii de euro pe metru patrat din interiorul oraselor.

Tranzactiile cu terenuri si case s-au inmultit semnificativ in aceste localitati in ultima perioada. Interesul este evident daca luam in calcul datele furnizate de agentiile imobiliare, care indica cresterea cu 30-50% a numarului de contracte incheiate. Capitala continua sa reprezinte punctul de maxim interes pentru investitiile imobiliare. Pentru cei care doresc sa achizitioneze loturi de teren pentru dezvoltarea de proiecte rezidentiale sau pentru a ridica o locuinta, terenurile din Bucuresti nu mai sunt de mult o solutie, din cauza preturilor prohibitive si a lipsei de oferte pe piata. Astfel, comuna Pipera, raiul spatiilor rezidentiale, a devenit accesibila doar unei categorii limitate de clienti.

In ultima perioada, investitorii, fie companii, fie persoane fizice, au inceput sa isi manifeste interesul pentru alte zone din jurul Bucurestiului, care nu au fost exploatate foarte puternic, spune Marina Jantes, consilier imobiliar la agentia Platinum Expert. Intre aceste zone se remarca comunele Domnesti, Dragomiresti, Ciorogarla, Clinceni, Voluntari, Popesti Leordeni, Fundulea si Ciolpani. Investitorii au mai pus ochii si pe partea de sud a Bucurestiului - zona cartierului Berceni.

Compania Regatta a anuntat ca din cele peste 4.500 de apartamente care urmeaza sa fie construite in anii urmatori, cele mai multe apartamente vor fi localizate in centrul si sudul orasului. Preturile pentru un lot de casa in Domnesti variaza intre 30 si 65 euro/mp, in functie de pozitia lotului fata de strada principala si fata de utilitati. Maximul este atins de loturile de teren situate in zona Putul Olteni, foarte cautata datorita dezvoltarii pe care a cunoscut-o in ultima perioada. Prin comparatie, in Pipera un metru patrat poate ajunge la 200 de euro.

O alta zona la mare cautare este si Clinceni. Aici, preturile sunt ceva mai mici si sunt cuprinse intre 15 si 50 de euro pe metru patrat. O vila cu parter si etaj poate fi cumparata cu sume intre 80.000 si 170.000 euro, in functie de suprafata construita, finisaje si pozitionarea imobilului. si localitatea Voluntari a devenit cautata de catre investitori, datorita accesului facil dinspre Capitala.

Infrastructura este bine dezvoltata, iar preturile sunt inca accesibile. Aici, un lot de teren se poate achizitiona cu preturi cuprinse intre 50 si 110 euro/mp. Desi este la cateva zeci de kilometri de Bucuresti, comuna Fundulea atrage tot mai mult atentia. Se afla pe traseul Autostrazii Soarelui, dar in localitate preturile au ramas reduse. Un metru patrat costa intre 8 si 25 de euro.

In Timisoara, in zonele noi, parcelarile masive au aparut pe fondul cererii tot mai crescute. Zone precum Dumbravita-Vest, Calea Aradului, Sacalaz, Mosnita Noua, Ghiroda ies tot mai mult in evidenta. Este adevarat ca si preturile au crescut aici, insa fata de Braytim, una din zonele consacrate, costurile sunt destul de mici. Adica, in Mosnita Noua, un metru patrat se vinde cu 32-35 de euro, in timp ce in Braytim pretul minim este de 55 de euro, iar cel maxim de 110 euro.

In Brasov, cartierul Tractorul, cartierul Stupini si zona de langa Drumul Poienii sunt locatiile care vin tare din urma. Avantajul mare este ca in aceste zone dezvoltarea se face dupa planuri bine intocmite, ceea ce inseamna disciplina urbanistica inainte de toate, spune Zoltan Haller directorul Zoltim Trading. In Stupini, terenurile se vand intre 18 si 35 euro/mp, in timp ce in zona Stejeris de langa Drumul Poienii, preturile pot ajunge si la 130 de euro/mp.

Cum au crescut preturile In Capitala

Preturile terenurilor au inregistrat o crestere medie in acest an, cu nivele mai inalte pentru terenurile rezidentiale din apropierea oraselor si praguri mai joase pentru cele din interior.
Trendul va continua, insa mult mai lent, si in zone unde preturile nu au atins nivelul maxim.
In ceea ce priveste locuintele, anul viitor va fi dinamic din punctul de vedere al ofertei, dar si mai dinamic din cel al cererii pentru apartamente in blocuri noi, localizate in zona Parcului Herastrau, Dorobanti, zona de nord si sectoarele semicentrale, cu acces facil catre cele mai importante parti ale Bucurestiului.
SURSA Regatta

Preturi maxime In noile zone

Preturile inca mici sunt argumentele forte care atrag clientii in zone mai putin cunoscute, dar cu mare potential.
SURSA: Agentiile imobiliare
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri