Niciun proiect urban nu fost dezvoltat in Romania dupa revolutie si, mai mult, au fost facute greseli majore care au efect vizibil in urbanism, a declarat Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Capitalei, in cadrul Forumului Financiar organizat de Forum Invest.
Gheorghe Patrascu (foto) a spus ca niciun proiect urban nu fost dezvoltat in Romania dupa Revolutie si ar trebui sa ne intrebam de ce nu mai suntem capabili sa asiguram dezvoltarea orasului. In opinia sa, au fost facute greseli majore cu efect in urbanism, una dintre aceste greseli fiind vanzarea de locuinte pe bonuri electrole, care a facut din Romania o tara cu “o gramada de proprietari care nu sunt capabili sa isi intretina proprietatea”.

O alta greseala majora semnalata de arhitectul-sef al Capitalei este transformarea terenurilor agricole in terenuri construibile, care a permis specula imobiliara.

“Urbanism fara putina dictatura nu exista. Noi permitem orice, aici este problema. In Bucuresti au aparut o multime de dezvoltari care au afectat viata comunitatii. Cred ca a sosit momentul sa se realizeze o coalitie intrei cei care pot gandi mai mult decat lungul nasului”, a adaugat Patrascu.

Arhitectul-sef al Capitalei este de parere ca initiativele de dezvoltari imobiliare de mici dimensiuni trebuie controlate, intrucat in Romania a inceput sa construiasca aproape oricine si partea calitativa lasa tot mai mult de dorit.

Fonduri de 80 mil. euro pentru dezvoltarea centrului Capitalei

Primaria municipiului Bucuresti ar putea atrage pana la sfarsitul anului fonduri publice de 60-80 milioane de euro pentru dezvoltarea de proiecte urbane integrate, care vizeaza zona centrala a orasului, a anuntat arhitectul-sef al Capitalei.

“Incercam sa obtinem 60-80 milioane de euro pentru proiecte urbane integrate si speram ca in trei saptamani sa se incheie licitatia. Este vorba de zona centrala a Bucurestiului si include proiecte de infrastructura, de natura sociala si o zona de business. Se va face aplicatia catre Agentia de Dezvoltare si pana la sfarsitul anului ar trebui finalizata procedura, astfel incat proiectele sa fie gata pana in anul 2015”, a declarat Gheorghe Patrascu.

Gheorghe Patrascu, fost director general al Directiei Generale de Dezvoltare Teritoriala, din cadrul Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor, ocupa functia de arhitect-sef al Capitalei din luna septembrie 2008, dupa ce fostul arhitect-sef, Adrian Bold, a demisionat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Capitala nu va avea un nou plan de urbanism general