Impozitele pe proprietate vor fi de doua ori mai mari fata de valorile din prezent pentru proprietarii care detin una sau doua locuinte neinchiriate in afara celei de domiciliu, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal obtinut de Wall-Street.

Astfel, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri se majoreaza dupa cum urmeaza:

a) cu 30% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 100% pentru cea de-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 200% pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

In prezent, potrivit art. 252 din Codul Fiscal, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri se majoreaza dupa cum urmeaza:

a) cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 50% pentru cea de-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 75% pentru cea de-a treia cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
d) cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

Potrivit documentului citat, guvernul estimeaza ca impozitul suplimentar pe locuinte va genera venituri suplimentare de 45,9 milioane lei in 2010, 95 milioane lei in 2011, 100,7 milioane lei in 2012 si 109,5 milioane lei in 2013, adica un total de total de 351,1 milioane lei.

Premierul Emil Boc i-a cerut recent ministrului Sebastian Vladescu sa introduca in noul proiect de lege o impozitare suplimentara pentru cladiri, care sa se aplice incepand cu a doua proprietate.

Citeste aici reactii din piata imobiliara.