24 Noiembrie 2005

North Point Business Park, primul proiect industrial de avengura din nord-estul Romaniei

Eurisko, liderul pietei de consultanta si intermediere imobiliara din Romania, anunta demararea primului proiect industrial de avengura din zona de nord-est a Romaniei, in orasul Iasi: North Point Business Park.
„O investitie totala de 23.5 milioane de Euro, acest proiect va aduce noi standarde pe piata spatiilor logistice din Iasi putand deservi atat numerosii retaileri care sunt prezenti pe piata ieseana, cat si oricare companie care doreste sa isi asigure un sistem foarte bun de distributie in intreaga regiune de nord-est a tarii”, remarca Muler Onofrei, managerul departamentului industrial din cadrul Eurisko.

North Point Business Park va fi construit pe un teren de 133.000 mp, localizat pe DN 28, in partea de nord vest a Iasului, intr-o zona care se invecineaza cu magazinul Metro si un viitor depozit de materiale de constructii Arabesque. DN 28 este principala ruta de acces din si spre Iasi, fiind un drum recent modernizat, cu patru benzi de circulatie care, prin Bacau si Buzau, leaga Iasiul de Bucuresti pe valea Siretului.
Proiectul prevede construirea a 66.000 mp, din care prima faza de 15.000 mp va fi data in folosinta in luna august 2006, intregul proiect urmand sa fie operational la sfarsitul lui 2007.

Locatia acestui proiect este una cheie: in Iasi, al doilea oras ca numar de locuitori din Romania, si totoadata al doilea oras unde a fost construit un mall – Iulius Mall. Aici au fost dezvoltate numeroase proiecte comerciale, cum ar fi: centrul comercial Dedeman, supermarketurile Billa, Universall, Moldova, un centru Metro, lanturi de electrocasnice, etc. „Toate proiectele comerciale din zona vor gasi la North Point Business Park spatii de depozitare de cea mai buna calitate. Insa, nu trebuie ignorat faptul ca aceasta locatie poate asigura oricarei companii de servicii logistice sau productie usoara acces atat catre piata central si est europeana - fiind la 780 km de Budapesta si 866 km de Varsovia - precum si catre piata ruseasca. Iasiul se va afla la limita estica a Uniunii Europene fiind astfel unul din principalele puncte de intrare/iesire pentru comertul cu spatiul comunitar”, adauga Muler Onofrei.

Proiectul va beneficia de facilitatile clasice ale unei constructii industriale de clasa A: podele antistatice, suprafete largi pentru parcarea si manevrarea camioanelor, inaltime utila de 11m, trape pentru evacuarea fumului, temperatura controlata in depozite, precum si acces la calea ferata. Chiriile vor varia intre 4.8 si 5.5 Euro/luna in functie de suprafata inchiriata si de perioada pe care se va incheia contractul de inchiriere.

O caracteristica importanta a proiectului este aceea ca investitorul va construi si spatii flexibile (asa zisele spatii „flex”) care vor putea cu usurinta sa se transforme in spatii de back-office sau call-center pentru marile companii internationale, pe o piata a muncii din Moldova cu mana de lucru inalt calificata si educata, in al doilea centru universitar al tarii, la preturi foarte competitive.

La sfarsitul anului 2004, stocul de spatii industriale si de depozitare noi din Iasi era de doar 15.000 mp. In acest an era asteptata livrarea pe piata a unui proiect logistic in zona Pacurari-Gebacolor cu o suprafata de 5.500 mp. „North Point Business Park va mari substantial stocul de spatii noi industriale din aceasta zona cheie, iar din estimarile noastre, oferta va fi rapid absorbita”, incheie Muler Onofrei.



Citeste si