Cea de-a cincea editie a targului imobiliar Real Vienna, organizata in perioada 18-20 mai in centrul expozitional Messe Wien, a fost dominata de un optimism retinut si expectativa din partea investitorilor. In ceea ce priveste piata imobiliara din Romania, potential inca exista, insa nota de imprevizibil ramane ridicata.
Reprezentantii companiei de property si facility management Building Suport Services (BSS), unul din cei trei expozanti romani la targul Real Vienna, s-au intors optimisti in ceea ce priveste segmentul de facility management (n.r: servicii de mentenanta tehnica), o piata estimata la 180 milioane de euro anul trecut, insa rezervati fata de noile dezvoltari imobiliare.

„Sectorul de facility management este perceput ca avand un potential mai accentuat de crestere comparativ cu piata imobiliara, avand in vedere accentul pus pe reducerea consumurilor si a cheltuielilor operationale, precum si pe solutiile green aplicabile in intretinerea si operarea cladirilor”, ne-a explicat Valeriu Petrescu, specialist PR in cadrul BSS.

In ce priveste piata romaneasca, exista un potential important de dezvoltare pentru aceste servicii, chiar daca numarul jucatorilor, mai ales internationali, a crescut, intrucat comparativ cu Europa Centrala piata locala de faciliy management este inca foarte tanara.

Pentru piata imobiliara din Romania, vestile nu sunt la fel de bune. Din discutiile dintre participanti si vizitatori se resimte o stare de asteptare, precum si o prudenta accentuata fata de pietele imobiliare din sud-estul Europei, spune Petrescu.

Polonia si Cehia beneficiaza insa de atentie cu nuante optimiste din partea investitorilor, datorita performantelor pozitive din ultimele 12 luni. Atmosfera generala la targul de la Viena a fost de optimism retinut si expectativa, subliniaza reprezentantul BSS.

„Avand in vedere situatia economica actuala a Romaniei, destul de bine cunoscuta de specialistii prezenti la Viena, piata de imobiliara este perceputa ca avand in continuare potential de dezvoltare pe termen mendiu-lung, dar greu previzibila pe termen scurt. Mai mult, accentuarea neasteptata a crizei in Europa de Est, inclusiv in Romania, amplifica starea de expectativa, concretizata prin amanarea unor decizii investitionale si orientarea catre piete mai stabile si previzibile, precum Polonia, Ungaria si Cehia”, afirma Valeriu Petrescu.

Totusi, pentru proiectele deja demarate si pentru care finantarea este asigurata, convingerea este ca ele vor fi finalizate si vor fi profitabile, adauga el.

Comparativ cu editia din 2009, cand au fost inregistrati 242 de participanti, anul acesta la targul de la Viena au participat 199 de expozanti, cu aproximativ12% mai putin, pe o suprafata semnificativ mai mica, intr-un singur pavilion, fata de doua anul trecut. Comparativ cu 2009, numarul estimat al vizitatorilor a fost mai mic cu circa 20% , potrivit companiei BSS.

Ca origine, expozantii au provenit din 20 de tari, fata de 24 in 2009, cele mai reprezentative ca numar de expozanti fiind: Austria – tara gazda, Polonia, Cehia, Germania, Ungaria si Serbia.

Romania a fost prezenta cu trei firme expozante: Building Support Services (BSS), Imotrust Arad si Immpuls Real Estate Solutions.

Compania BSS gestioneaza o suprafata totala de peste 1,9 milioane mp de spatii de birouri, comerciale si logistice, din portofoliul pe care administreaza facand parte proiectele: Europe House, Millennium Business Centre, River Place - Sema Parc, AFI Palace Cotroceni sau Victoria Center.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri