Totodata, ONG-ul propune ca proprietarii care investesc in masuri de eficienta energetica sa beneficieze de deducere din impozitul pe venit pana la contravaloarea de 500 de euro annual.
Mai mult, autoritatile ar trebui sa incurajeze obtinerea de credite garantate de stat pentru accelerarea proiectelor de reabilitare termica.
Actuala forma a programului prevede ca asociatiile de proprietari sa suporte 20% din costurile de reabilitare, iar autoritatile central si cele locale, restul. Anul trecut insa, cel putin in Bucuresti, cu exceptia sectoarelor 6 si 4, primariile au decis sa preia procentele cu care ar fi trebuit sa contribuie asociatiile de proprietari.
“ Nu trebuia distrusa piata prin subventionarea integrala de catre autoritati a costurilor de reabilitare. In multe orase, oamenii nu-si mai cumpara termopane pentru ca asteapta sa le primeasca gratis”, mentioneaza Marauta.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, care administreaza programul de reabilitare termica a locuintelor, a alocat pentru 2010 fonduri de circa 35 mil. euro, cu 50 de milioane de euro mai putin decat anul trecut.
Te-ar putea interesa și: