Pretul mediu al unei locuinte a scazut pana la 167.570 lire sterline (242.295 dolari), cu 6,9% peste nivelul din mai 2009.

Datele anuntate de Halifax contrasteaza puternic cu raportul asupra preturilor la locuinte realizat de Nationwide, care anunta ca preturile locuintelor au crescut cu 0,5% fata de luna aprilie si cu 9,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, relateaza NewsIn.

Tipologia fluctuatiilor de pret de la o luna la alta, relevata din raportul bancii este consistenta cu o incetinire a pietii si cu asteptarile specialistilor, care prevedeau inca de la inceputul anului, ca 2010 va fi un an de stagnare din punct de vedere al preturilor la locuinte, a declarat Martin Ellis, economistul specializat pe imobiliare din cadrul Halifax.

Relativa revenire a preturilor la locuinte de anul trecut a fost alimentata de cresterea cererii, la randul ei alimentata de dobanzile scazute si lipsa unui numar mare de proprietati puse in vanzare. Acesti factori si-au pierdut din influenta in ultimele luni, pe fondul cresterii somajului, care a redus si cererea de locuinte dar si dupa ce conditiile precedente au incurajat intrarea pe piata a mai multor ofertanti.

Lira sterlina s-a apreciat vineri in fata dolarului american, fiind cotata la 1,4651 dolari/lira, in timp ce moneda europeana s-a apreciat cu 0,1% in fata lirei, la valoarea de 83,25 pence.