Cererea a crescut usor, iar dezvoltatorii au devenit mai optimisti in ceea ce priveste revenirea pietei, in special in sectoarele industrial si retail.

Doi dezvoltatori au avut o prezenta activa pe piata spatiilor logistice si industriale din Bucuresti in T1 2010: Millennium Logistic Park (cu un proiect de 12,000 mp in desfasurare) si Cefin Real Estate (care dezvolta in prezent un proiect de 10,000 mp de spatii de depozitare).

In afara capitalei, Ploiesti West Park dezvolta un depozit de categoria A, de tip „big box”, cu o suprafata de 20,000 mp si Helios Phoenix este implicat in dezvoltarea unui proiect de 24,000 mp in Timisoara.

Stocul de spatii logistice moderne din Bucuresti este de 900,000 mp, iar in tara acesta a atins valoarea de 400,000 mp, concentrandu-se in Timisoara, Arad, Ploiesti si Brasov.

Cererea a fost orientata catre spatii medii, cu suprafata cuprinsa intre 1,000 si 3,000 mp, venind majoritar din partea companiilor de distributie. Sectoarele de retail si logistica au ramas stabile, avand, insa, potential de dezvoltare.

Volumul total al suprafetelor inchiriate a atins valoarea de 15,000 mp in Bucuresti, fiind reprezentat prin numai cateva tranzactii importante, cea mai mare insumand 6,000 mp. In tara s-a manifestat un interes ridicat din partea companiilor de retail si de logistica, in special in partea centrala a Romaniei; cu toate acestea, nu au fost incheiate inca tranzactii notabile.

Gradul de disponibilitate a ramas intre 10 si 15% in Bucuresti, in comparatie cu orasele secundare din tara, referind-ne la centre logistice precum Timisoara si Arad, unde a fost atins un grad mai ridicat de disponibilitate.

In ceea ce priveste noile dezvoltari si achizitia de terenuri, s-a observat un interes crescut al dezvoltatorilor si al beneficiarilor finali de a identifica oportunitatile existente pe piata, pe fondul scaderii pretului terenurilor din ultimele 18 luni. Majoritatea cererilor au venit din partea companiilor industriale/logistice, care doresc sa se dezvolte in Romania, vizand orase precum Bucuresti, Ploiesti, Craiova, Cluj, Timisoara.