Preturile de tranzactionare a locuintelor au scazut cu 3,9% in primul trimestru din 2010 fata de anul de baza 2009, potrivit indicelui INS.

“Scaderea preturilor a fost observata si pe cele doua tipuri de imobile: la apartamente preturile au scazut cu 3,8% in trimestrul I 2010 fata de anul 2009, in timp ce la case scaderea a fost de 4,3%”, anunta Institutul National de Statistica.

Indicele masoara evolutia trimestriala a preturilor proprietatilor rezidentiale fata de anul 2009 (anul de incepere al anchetei).

Elaborarea metodologiei de calcul a inceput in anul 2008 in baza unei colaborari intre Institutul National de Statistica (INS) - Banca Nationala a Romaniei (BNR) -Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). Colectarea informatiilor de la birourile notariale a inceput cu luna ianuarie 2009 si se realizeaza de catre INS cu sprijinul camerelor teritoriale ale notarilor publici.

Indicele este calculat pe baza anchetei desfasurata cu ajutorul birourilor notariale incepand cu anul 2009.

“Obiectivul cercetarii este de a masura evolutia trimestriala a preturilor proprietatilor rezidentiale fata de anul 2009 (anul de incepere al anchetei) si nu de a calcula pretul mediu pe metru patrat sau o valoare medie per tranzactie in functie de numarul de camere sau suprafata utila”, anunta comunicatul INS.


Sursa: INS


Metoda de calcul


Indicele este un indice agregat de tip Laspeyres, care presupune masurarea evolutiei preturilor in perioada curenta fata de o perioada de baza (2009) pentru cladiri de tip apartament, cladiri individuale si total proprietati rezidentiale.

Pentru calculul indicelui de pret pentru cladirile de tip apartament au fost luate in considerare urmatoarele criterii:


• suprafata utila in conformitate cu Legea locuintei nr. 114/96 actualizata si revizuita
• expertizele privind valoarea de circulatie a bunurilor imobiliare

Pentru calculul indicelui de pret pentru cladirile individuale au fost luate in considerare urmatoarele criterii:

• suprafata utila in conformitate cu Legea locuintei nr. 114/96 actualizata si revizuita
• expertizele privind valoarea de circulatie a bunurilor imobiliare
• Suprafata terenului adiacent locuintei sa nu fie mai mare de 10.000 metrii patrati

Metoda de estimare folosita este metoda 'hedonica', care are la baza o functie de regresie prin care se masoara corelatia dintre variabila dependenta (pretul tranzactiei) si caracteristicile reprezentative pentru formarea preturilor proprietatilor rezidentiale.

Indicele lansat de portalul imobiliare.ro indica o scadere anuala, aratand ca preturile apartamentelor la nivel national au scazut cu 1,2% in luna mai fata de aceeasi luna a anului trecut.