Milioane de euro pentru demolarea fabricilor din vremea lui Ceausescu
Sa dai cu barosul sau sa intri cu buldozerul in zidurile unei cladiri paraginite si sa iasa de acolo bani frumosi, pare un scenariu incredibil. Pentru cateva companii din Romania, asta este ocupatia de baza. Una care le aduce incasari de circa zece milioane de euro. Iar piata este in formare.

Cei care au lucrat in vechile fabrici din centrul Capitalei, si nu numai, si care vor sa le arate copiilor sau nepotilor fostele locuri de munca, ar trebui sa se grabeasca sa le fotografieze acum. Pentru ca in doi-trei ani este foarte posibil ca ele sa nu mai existe si in locul lor sa se ridice blocuri de locuinte, cladiri de birouri, centre comerciale sau hoteluri. De la an la an, demolarile vechilor fabrici incep sa devina o necesitate. si o afacere. O afacere pentru cei care le cumpara pentru terenul aferent, pe care urmeaza sa ridice diverse constructii, dar si pentru companiile specializate in demolari.

Acest lucru a fost intuit de acum cativa ani si de ofiterii genisti Catalin Radu si Ioan Stoica, ultimul dintre ei fost sef al sectiei pirotehnice a Ministerului Apararii Nationale. Intelegand potentialul acestei piete si stiind sa lucreze cu explozibilul, cei doi au parasit armata si in anul 2001 au pus bazele companiei Implozia Construct, specializata in demolari. Acum, pe piata sunt trei patru firme care pot face demolari de anvergura si inca cinci-sase care se ocupa de proiecte mai mici. Cred ca putem estima piata demolarilor la circa zece milioane de euro, adauga directorul de la Implozia, companie care mizeaza in acest an pe venituri de doua milioane de euro si un profit de peste 10%.

Cel mai mare jucator de pe aceasta piata, firma bucuresteana Apolodor, a intrat in afacerea cu demolari din intamplare, in anul 1999. Pe atunci se ocupa de sectorul mecanizarilor in constructii. Cineva mi-a zis ca este o cladire la Fabrica de Glucoza pe care nimeni nu stie cum s-o demoleze. Asa am intrat pe piata, povesteste Radu Ouatu, directorul general si proprietarul companiei. Anul acesta, Apolodor estimeaza o cifra de afaceri de circa zece milioane de euro, dintre care patru milioane provin din demolari, iar restul din lucrari de constructii.
Creste concurenta si scad preturile

Reprezentantii firmelor din domeniu spun ca piata creste cu peste 15-20% pe an, iar preturile scad, pe fondul intensificarii concurentei. Acum, de exemplu, in cazul Apolodor, tariful pe metru cub demolat este intre 12 si 25 de euro. Avem lucrari si de zeci de mii de euro, dar si de peste 100.000 de euro, spune Radu Ouatu.

Daca in anii trecuti principalele comenzi primite de firmele din domeniu se refereau la demolari ale unor parti din fostele fabrici de ciment din afara oraselor, acum se demoleaza in general unitati de productie din interiorul oraselor. Dispar fabrici de textile, fabrici de lapte sau de sapun. Vor urma fabricile de paine si de ulei. Acesta este abia inceputul, pentru ca la anul intra in scena Legea nr. 112. Care spune ca acei chiriasi care stau in case nationalizate (cumparate incepand cu 1996) le pot vinde dupa zece ani daca nu sunt revendicate de fostii proprietari.

Analistii imobiliari spun ca presiunea pe aceste case din centru este uriasa. Terenul costa aici peste 500 de euro metrul patrat, si sunt sute de case vechi, darapanate, construite pe un teren de 1.000 de metri patrati. si cand vine cineva care vrea sa construiasca un bloc pe acel teren si iti ofera pe casa jumatate de milion de euro, ai de ales?
Din aceasta ecuatie, castiga toata lumea. si cel care primeste o gramada de bani pe casa veche, si cel care construieste, si cel care demoleaza, si viitorul cumparator al apartamentului din blocul care va fi ridicat. Demolare placuta!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri